Torcik ze szpinakiem i serem feta

Torcik na obiad to propozycja ciekawa, i wbrew pozorom całkiem prosta do wykonania. W celu maksymalnego skrócenia czasu wykonania, użyłam ciasta francuskiego, ale można też samodzielnie przygotować ciasto kruche. Warto zaskoczyć najbliższych lub gości takim pięknie wyglądającym obiadem 🙂
Torcik, oprócz wspaniałego wyglądu, ma również wyśmienity smak. Połączenie szpinaku, czosnku i sera feta zawsze się sprawdza. Nawet przyprawy nie są tu konieczne, bo feta jest słony sam w sobie, a czosnek i szpinak nadają daniu wyrazistości.

Inspirowałam się włoskim przepisem.

Torcik szpinakowy z serem feta

Torcik ze szpinakiem i serem feta

  • ciasto francuskie, porcja XXl
  • 250-350 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy

[:Listonic]

Szpinak umyj i osusz. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut. Czosnek powinien się tylko zeszklić lub delikatnie zezłocić. Dodaj szpinak, przykryj i smaż aż liście zwiotczeją. Zdejmij pokrywkę, mieszaj i przez chwilę odparuj wytworzony sok. Jeśli trzeba, przełóż szpinak na sito, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Pozostaw do ostygnięcia.

Ser feta pokrój w kostkę.

Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty. Odetnij 4 rogi, tworząc ośmioboki. Pierwszy placek ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Na środku ułóż niewielką ilość szpinaku. Pozostały szpinak rozłóż na okręgu blisko brzegu placka (zobacz zdjęcia niżej). Na szpinaku ułóż ser. Przykryj drugim plackiem i dokładnie dociśnij jego brzegi do dolnego placka.

Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Nacinaj ciasto od szklanki do brzegu i przekręcaj kawałki ciasta o 90 stopni, do pionu.

Piecz w 180°C przez 30-40 minut, aż ciasto pomiędzy szpinakowym farszem upiecze się.

Uwaga: Odcięte rogi ciasta przekroiłam na pół, posypałam cukrem trzcinowym i piekłam w 180°C przez około 10 minut. Powstały ekspresowe ciasteczka.

Torcik szpinakowy 1Torcik szpinakowy 2Torcik szpinakowy 3Torcik szpinakowy 4

Torcik szpinakowy 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

    1. No właśnie ciasto francuskie trochę się wygina przy pieczeniu, ale przy takim rustykalnym wypieku to raczej nie przeszkadza 🙂

  1. deszcz troszeczkę zmienił grill’owe plany, ale… torcik na niedzielnym brunch’u się pojawił!!! w towarzystwie GF babki cukiniowej i lekkiego cydru 🙂 forma prezentacji Twojego tortu jak najbardziej została zauważona przez naszych gości 🙂 dzięki za inspirację!

    1. Aga, super, że torcik cieszył się powodzeniem. Babka cukiniowa i cydr też brzmią bardzo dobrze 🙂

    1. Monika, bardzo się cieszę! Mnie też ten wypiek zachwycił 🙂 Dziękuję za Twoją opinię 🙂

    1. Kram, ciekawa jestem czy Ci posmakował. Ja bardzo lubię takie połączenie smaków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.