Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi

Jeszcze jedna tarta do kompletu tart na tej stronie. Jakoś nie mogę się powstrzymać i bardzo często je piekę. Tą piekłam dość dawno, z okazji odwiedzin Kuchareczki. Wersja z cukinią jest dość delikatna, łagodna w smaku. Charakteru nadają jej orzechy i ser kozi.

Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami

fot. Kuchareczka

Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 2 cukinie
  • łyżka oliwy
  • 50 g orzechów włoskich
  • 200 g sera koziego

[:Listonic]

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Cukinię zetrzyj na tarce lub posiekaj w malakserze. Smaż na oliwie, pod przykryciem przez 10 minut, aż cukinia lekko się zrumieni. Zdejmij z ognia i poczekaj aż wystygnie. Dodaj orzechy delikatnie uprażone na suchej patelni (kilka minut na małym ogniu) oraz ser pokrojony w kostkę. Na podpieczony spód wyłóż cukinię z orzechami i serem. Wszystko polej bazą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz aż baza się zetnie i nie będzie surowa. Powinna jednak pozostać miękka i sprężysta.


Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami

fot. Kuchareczka
Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

    1. Aniu, w naszym najbliższym sklepie osiedlowym. I kupuję w ilościach niewielkich, prawie jak przyprawę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.