Tarta z botwinką, szparagami i kozim serem

Druga tarta, do kompletu z Tartą z botwinką, dymką i serem pleśniowym. Ta wersja jest delikatniejsza i wykwintniejsza. I sama nie wiem, którą z nich wolę. Robiłam obie naraz 🙂

Tarta z botwinką, szparagami i serem kozim

Tarta z botwinką, szparagami i kozim serem

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • botwinka – u mnie tylko łodygi z jednego pęczka
  • kilka zielonych szparagów
  • 30 g sera koziego

[:Listonic]

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Każdy szparag podziel na trzy części: główkę, część środkową (trzeba obrać) i część zdrewniałą (trzeba wyrzucić lub wykorzystać na wywar). Część środkową możesz przekroić na dwa krótsze kawałki. Na podpieczonym kruchym spodzie ułóż pokrojone łodygi botwinki, pokrojone szparagi (główki i części środkowe) i pokrojony w kostkę ser kozi. Wszystko zalej bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut lub do czasu, gdy wierzch bazy będzie podpieczony, ale nadal sprężysty.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

  1. Olu, ale kusisz tymi tartami! A ja akurat, przypadkiem, bo sie pomylilam, kupilam 2 silikonowe foremki do tart wlasnie – az mnie swedzi, zeby wyprobowac! 🙂

    1. Kasiu, sama siebie kuszę, bo takie tarty są przepyszne. Koniecznie wypróbuj foremki 🙂

  2. też nie dawno robiłam tarte z botwinką ale bez sera, a że w tarcie botwinkowej się zakochałam może i Twoją wersję wypróbuję 🙂 tylko jeszcze nie wiem którą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.