Muszle z dynią, kurkami, orzechami i serem kozim

||

Jeżeli macie chęć na bardziej wyszukane kompozycje smakowe, to proponuję dziś makaronowe muszle wypełnione tym, co teraz jest w szczycie sezonu: pieczoną dynią, smażonymi kurkami i orzechami. Znajdziecie tu wiele smaków, które wspaniale ze sobą harmonizują. Przyznaję, że jest to danie bardziej skomplikowane i poszczególne składniki przygotowałam na kolejne obiady przez 2 dni. Jednego dnia był makaron z kurkami. Drugiego pieczone warzywa, a na kolację właśnie muszle. Warto tak zaplanować kolejne posiłki, aby w pewnym momencie mieć podszykowaną większość składników i bez większego wysiłku przygotować danie bardziej skomplikowane.

Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim

Muszle z dynią, kurkami, orzechami i serem kozim

  • makaron muszle – u mnie 9 sztuk

Warzywa pieczone:

  • pół kg dyni, u mnie Hokkaido
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól

Kurki smażone:

  • 100 g kurek
  • pół ząbka czosnku
  • pół małej cebuli
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Pozostałe dodatki:

  • 50 g twarogu koziego (rolada)
  • 50 g orzechów włoskich
  • szkl beszamelu lub przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • opcjonalnie miód do skropienia upieczonych muszli

[:Listonic]

Warzywa pieczone. Dynię pokrój na plastry szerokości około 3 cm. Cebule obierz i przekrój na pół. Czosnku nie obieraj. Na dno blachy wlej oliwę, włóż przygotowane warzywa, ponownie skrop oliwą i posól. Piecz w 200°C przez 40 minut. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Cebule pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój na plasterki.

Kurki smażone przygotuj wg przepisu.

Orzechy upraż przez kilka minut na suchej patelni, na małym ogniu. Twaróg pokrój na mniejsze kawałki. Do miski włóż pokrojone pieczone warzywa, smażone kurki, uprażone orzechy i wymieszaj.

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź. Każdą muszlę nadziewaj przygotowanym farszem, dokładając na wierzchu kawałki sera koziego.

Na dno niewielkiego naczynia do zapiekania wlej oliwę, następnie beszamel lub przecier pomidorowy. Na tym układaj faszerowane muszle. Przykryj papierem do wypieków i zapiekaj 15-20 minut w 180°C. Przed podaniem możesz skropić muszle miodem, jeśli lubisz słodkie akcenty w tego typu daniach.

Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim 1Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim 2Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim 3Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim 4

Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim 0

Muszle faszerowane kurkami, dynią i serem kozim 00

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

    1. Gdybym nie miała kurek, to zrobiłabym bez nich. W tych muszlach jest tyle smaków, że bez kurek też można uzyskać ciekawą kompozycję. Doprawiłabym wtedy intensywniej miodem i pieprzem 🙂

  1. świetny przepis, to naprawdę fajne, że opisujesz jak rozplanowałaś posiłki… dzięki temu nie tylko inspirujesz, ale nie zniechęcasz tych, którzy mogliby tą propozycję odebrać za zbyt wyszukaną 🙂
    planowanie w kuchni jest ważne, a ta potrawa pokazuje, że czasem można też poszaleć SUPER!!!

    1. Aga, cieszę się bardzo, że udało mi się Ciebie zainspirować i nie zniechęcić 🙂 Sama nie lubię potraw skomplikowanych, których wykonanie wymaga dużo pracy, dlatego staram się pokazywać, najprostsze wersje i sprytne sposoby ułatwienia sobie życia w kuchni 🙂

  2. Bardzo dobry przepis zrobiłem i naprawdę wyszło super cała moja rodzinka bardzo sobie chwaliła. Będę z chęcią tu częściej zaglądał po jakieś inspiracje kulinarne.

    1. Janek90, cieszę się, że danie Wam smakowało. Zapraszam Cię do przejrzenia innych przepisów. Daj znać co przyrządziłeś i jak smakowało 🙂

  3. wyglądają przepysznie, myślę, że fajne są też na imprezkę jako taka przekąska między drinkami… czy poleciłabyś do nich jakiś sosik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.