Makaron z boczkiem i szpinakiem

|

Kolejne danie pełne zalet: zawiera makaron, zawiera warzywa i jest bardzo łatwe do wykonania. Smakuje doskonale na obiad lub kolację. Sama nie wiedziałam, że tak lubię boczek i że jego połączenie ze szpinakiem jest fantastyczne. Warto wypróbować ten przepis.

Makaron z boczkiem i szpinakiem

Makaron z boczkiem i szpinakiem

  • 150 g boczku wędzonego
  • średnia cebula
  • 300 g szpinaku
  • 200 g sera brie lub z niebieską pleśnią, typu lazur, rokpol
  • ząbek czosnku
  • 400 g makaronu, np. spaghetti, tagliatelle

[:Listonic]

Wstaw wodę na makaron. Na patelni, na średnim ogniu, smaż boczek pokrojony w kostkę i posiekaną cebulę. Dodaj dokładnie umyte liście szpinaku oraz pokrojony ser (brie wcześniej obierz ze skórki). Kiedy ser całkowicie się roztopi dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym samym czasie ugotuj makaron, odcedź i przełóż na patelnię. Dokładnie wymieszaj. Podawaj natychmiast.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

18 komentarzy

    1. Aniu, ja myślałam, że Ty jesteś wątróbkożerczynią 😉 Ja lubię boczek, ale rzadko jadam. A to danie sprawiło, że zaczynam go jeść częściej.

    1. Kuchennefascynacje, takie proste i smakowite połączenia to jest to, co tygrysy lubią najbardziej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.