Kolorowe warzywa z ryżem i indykiem

Tego mi brakowało ostatnio! Dużo kolorowych warzyw 🙂 Wrzuciłam do garnka wszystkie warzywa, które znalazłam w zamrażalniku. Większość z nich kupiłam w sezonie, kiedy były najdojrzalsze i najtańsze, i sama zamroziłam. Białe i zielone szparagi, papryka w różnych kolorach – przechowuję wszystkiego po troszkę, bo lubię różnorodność.

Warzywa z ryżem i indykiem

Kolorowe warzywa z ryżem i indykiem

  • szkl ryżu
  • pierś indyka smażona na wodzie – wkrótce podam przepis; może też być indyk pieczony lub duszony
  • warzywa, które lubisz i masz pod ręką; u mnie mrożone
    • marchewka mini
    • groszek zielony
    • szparagi białe i zielone
    • kawałki papryki w różnych kolorach
    • korzeń pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Pierś indyka pokrój w grubą kostkę. Ja ryż i indyka przygotowałam wcześniej, więc musiałam je podsmażyć (w celu podgrzania) na łyżce oliwy. Warzywa wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj aż będą al dente lub miękkie. Ugotowane odcedź i dodaj do ryżu i indyka. Chwilę jeszcze podgrzewaj, mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

    1. Eve, takie proste dania to moje ulubione. A że przy okazji wyszło kolorowe, to tym lepiej 🙂

  1. Olu, ma to samo- nakupiłam sobie ostatnio mrożonek, bo stęskniłam się za warzywami a poza tym chcę zrzucić nieco kilogramów…
    Danie pyszne i kolorowe 🙂

    1. Grażynko, ja właśnie zrzuciłam kilka kilogramów 🙂 ale nie przez zmianę diety lub odmawianie sobie jedzenia, bo to dla mnie za trudne 😉 Chodzę do szkoły tańca i tam intensywnie zrzucam. A wszystko z przyjemnością, bez katowania się 🙂 Kierunek warzywny bardzo popieram!

  2. Oj,oj, podobne danie rządziło u mnie na pierwszym i drugim roku studiów. Jeszcze dodwałam do tego sos pomidorowy czasem:)
    Mrożonki może i lubię, ale mam popsutą zamrażarkę od dłuższego czasu, niestety..

    Pozdrawiam!

    1. Atria, a ja mam ostatnio fazę na ograniczanie sosu pomidorowego – chyba nasyciłam się nim w sezonie, gdy masowo produkowałam własny 🙂 Współczuję zepsutej zamrażarki. Ja bez tego urządzenia miałabym bardzo utrudnione działania w kuchni.

  3. Genialnie proste i smaczne. Uwielbiam coś ” na szybko”. Śledzę tę stronę od Pani wizyty w Tok Fm… Byłam w trakcie sączenia porannej kawy i Pani opowieści o kulinariach bardzo mnie zainspirowały. 2 smaki odwiedzam regularnie i regularnie się zachwycam propozycjami , które tutaj napotykam.Tak trzymać! Muffinki z czekoladą i chilli…cudo! Pozdrawiam!

    1. Tamasopot, bardzo dziękuję za przemiłe słowa 🙂 Sam miód na serce blogerki kulinarnej 😉 Zapraszam w takim razie po kolejne przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.