Kapusta zasmażana z koperkiem

Zapraszam dziś na tradycyjną kapustę zasmażaną, z dodatkiem cebuli i koperku. Jest bardzo smacznym dodatkiem i dobrze wypełnia zapotrzebowanie na witaminy 🙂 Lekkie zrumienienie nadaje jej wyrazistego smaku, a koperek sprawia, że kapusta jest bardziej aromatyczna. Opcjonalnie zamiast koperku można dodać kminek, który również nadaje potrawom aromatu i wspomaga trawienie.

Inspirowałam się przepisem Andrzeja Polana, z warsztatów „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Kapusta zasmażana z koperkiem

Kapusta zasmażana z koperkiem

  • pół główki średniej kapusty zielonej
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • mała cebula
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • ew. łyżka masła

[:Listonic]

Kapustę poszatkuj, cebulę obierz i posiekaj. Na dużą patelnię wlej olej, dodaj cebulę i smaż na niewielkim ogniu, do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaj kapustę i smaż jeszcze kilka minut. Podlej 2-4 łyżkami wody, jeśli trzeba. Smaż aż kapusta lekko się zrumieni. Dodaj sól, pieprz, posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz, dodaj na koniec masło, poczekaj chwilę aż się roztopi i dokładnie wymieszaj.

Kapusta zasmażana 00

Kapusta zasmażana 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

13 komentarzy

    1. Majanko, no właśnie! Podświadomie przywołuję już wiosnę, choć się nad tym nie zastanawiam…

  1. Pierwszy raz widzę przepis na kapustę bez gotowania (typowego zalej wodą i gotuj przez…) Aż jutro wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.