Kapusta duszona

Bardzo prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu. Warto korzystać z różnorodnych warzyw, jakie są teraz dostępne. Kminek i koperek podkreślają smak kapusty, a kminek dodatkowo pomaga w jej trawieniu. Preferuję warzywa w wersji lekkiej, ale można tu dodać zasmażkę z masła i mąki. Można też połączyć taką kapustę z pulpecikami.

Kapusta duszona

Kapusta duszona

  • średnia kapusta
  • 2 małe marchewki
  • garść posiekanego koperku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Kapustę umyj, odrzuć zewnętrzne liście, jeśli są wyschnięte. Pozostałą kapustę posiekaj. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Kapustę i marchew włóż do dużego garnka. Dodaj pół łyżeczki soli, dolej wrzątku na wysokość 3 cm i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta trochę zmięknie, zmniejsz ogień, a kiedy będzie już wystarczająco miękka, wyłącz ogień, dodaj koperek, kminek, masło, pieprz i wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Kapusta duszona z pulpetami

Kapusta duszona i Łucja

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.