Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym z mozzarellą

Potrzebujecie przepisu na proste i szybkie do wykonania danie obiadowe? A może szukacie inspiracji na danie lekkie, warzywne? Polecam połączenie podsmażonego bakłażana i cukinii z sosem pomidorowym i mozzarellą. Warzywa są lekkie, sos aromatyczny, a mozzarella wspaniale ciągnąca.

Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym z mozzarellą

Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym z mozzarellą

  • bakłażan
  • cukinia
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g mozzarelli (u mnie twarda, ale może też być miękka z zalewy)
  • listki świeżej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

[:Listonic]

Bakłażana i cukinię umyj i pokrój na grube plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż plastry warzyw z obu stron na rumiano. Dodaj przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Duś warzywa przez kilka minut, bez przykrycia, aby sos trochę odparował. Dodaj porwane liście bazylii i mozzarellę pokrojoną na plastry, przykryj pokrywką i smaż aż ser zacznie się topić. Podawaj natychmiast.

Bakłażan i cukinia w sosie pomidorowym z mozzarellą

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

7 komentarzy

    1. Majanko, no właśnie jest coś pysznego w tym połączeniu bakłażana z pomidorami 🙂 Ogólnie nie przepadam za bakłażanem, ale w tej kombinacji bardzo mi pasuje.

    1. Dla mnie to jest jedno z nielicznych dań z bakłażanem, które mi smakują 🙂
      Jeśli masz jakiś inny fajny sposób na bakłażana, to daj znać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.