Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Dość mocno inspirowałam się musaką, ale ta zapiekanka musaką nie jest. Dla mnie jest prostsza i bardziej polska 🙂 Lubię mięso mielone łączyć z tartymi warzywami – jest wtedy delikatniejsze, lżejsze. Bakłażan i mozzarella świetnie pasują do takiego mięsa. A całość jest zapieczona, aby ostatecznie przekonać do tego dania tych, co mają wątpliwości czy lubią bakłażana 😉

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

  • 2 bakłażany
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • marchewka
  • cebula
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • oliwa
  • mozzarella
  • pół szkl śmietany
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Bakłażany pokrój na grube plastry i obsmaż na patelni teflonowej, na 2 łyżkach oliwy. Cebulę, marchewką i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj z malakserze. Podsmaż warzywa na tłuszczu pozostałym ze smażenia bakłażanów. Przełóż warzywa do miski. Na patelnię nalej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej mięso mielone, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chili, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu kilka minut. 2/3 bakłażanów rozłóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na tym równomiernie rozłóż mięso z warzywami, mozzarellę pokrojoną na plastry oraz pozostałe plastry bakłażanów. Polej śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami koncentratu. Pozostały koncentrat wymieszaj z taką ilością wody, aby uzyskać konsystencję keczupu. Tak powstałym sosem polewaj wierzch zapiekanki, ale nie dokładnie, aby na wierzchu powstały wzory. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.

Zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

13 komentarzy

    1. Amber, ja kiedyś bakłażana bardzo nie lubiłam, ale kilka lat temu zaczęłam się do niego powoli przekonywać. Jednak do tej pory nie w każdej potrawie mi smakuje.

  1. oj, zjadlabym taka.. ale w domu mam goscia ktory warzyw nie tknie, wiec ide robic tradycyjna z ziemniakami

  2. Ja robilam juz kiedys ta zapiekanke i wyszla pyszna. A dzis dodalam jeden woreczek kaszy wczesniej ugotowanej i musze powiedziec ze smaki troche sie rozeszly ale i tak mi bardzo smakowala 😉

  3. Rewelacja!! Zapiekanka jest pyszna, sycąca i zarazem lekka. Uwielbiam takie dania! Dodałam co prawda jeden składnik od siebie, mianowicie na wierzchu posypałam całość oregano, ale z umiarem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.