Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i ciecierzycą w sosie pomidorowym

|

Oto kolejny przepis od fanów bloga 2 smaki. Bardzo prosty do wykonania, a jednocześnie pełen smaków. Kurczak i ciecierzyca duszą się w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych przypraw: świeżej bazylii, lubczyku i czosnku. A wszystko na koniec zapieka się pod mozzarellą, więc – wiecie – doznania smakowe są bardzo przyjemne 🙂 Do tego wszystkiego wybrałam makaron gryczany, bo zdrowy i ma wyrazisty smak.

Za przepis dziękuję Magdzie. A publikuję go w przyspieszonym trybie specjalnie dla tych, którzy już dopytują o przepis. Miało być dziś ciasto, ale może poczekać.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cieciorką

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i ciecierzycą w sosie pomidorowym

  • 500 g makaronu, np. gryczanego
  • 300-400 g filetu z indyka (w oryginale jest pierś kurczaka)
  • puszka ciecierzycy
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki lubczyku suszonego
  • listki świeżej bazylii
  • ew. 100 g mozzarelli
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Na oliwie obsmaż kurczaka. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, cieciorkę, przecier pomidorowy, lubczyk. Wymieszaj i duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Na koniec dodaj bazylię.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułóż makaron ugotowany al dente, a na nim sos pomidorowy z kurczakiem i ciecierzycą. Wszystko możesz posypać startą mozzarellą. Zapiecz w 180 stopniach przez 10 minut.
Uwaga: mój makaron, mimo gotowania krócej niż w przepisie, rozgotował się, więc nie zapiekałam całości, tylko poczekałam aż mozzarella roztopi się pod wpływem ciepła sosu. Taką wersję widać na zdjęciach. Na drugi dzień odgrzewałam to danie w piekarniku i wtedy wierzch leciutko się zrumienił, co jeszcze dodało potrawie atrakcyjności.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

    1. Jolu, dziękuję! Rzeczywiście jest smakowita i cieszę się, że Ci się spodobała 🙂

  1. Kochani zrobiliśmy w niedzielę Waszą zapiekankę wg przepisu Magdalena Goldiszewicz- REWELACJA ! A nasz syn po zjedeniu naprawdę sporej porcji ( w końcu 13 latek potrzebuje jeść ) poprosił o dokładkę, której już nie było.

  2. Zmodyfikowałam drodzy Państwo lekko przepis: użyłam przypraw : cząber i bazylia, sos kurczakowo-pomidorowy-cieciorkowy skropoiony sokiem z limonki około łyżki i i pół łyżki sosu BBQ- palce lizać 🙂

  3. Neuron-Biofeedback, ta wersja też mi się bardzo podoba!
    Ciekawa jestem kiedy moje córki zaczną tak zajadać. Do 13 lat jeszcze im troszkę brakuje… Tak sobie myślę, że gdybym też wzmocniła sos sokiem z limonki i jakimś słonym dodatkiem, to może też zjadałyby z dokładkami 🙂

    1. Ayo26, racja! Już dopisuję 🙂 Mozzarella nie jest obowiązkowa, ale warto ją dodać.

  4. Ilościowo wyszło jak dla wojska! U mnie stanowczo za dużo makaronu, sądzę, że 400gram (suchego oczywiście) wystarczy, żeby wyszło jak ze zdjęcia, tak ładnie zatopione. W smaku bardzo dobre, lubię ciecierzycę, pomidor do niej pasuje. Dodałem jeszcze trochę sera feta, ładnie przełamuje całość, jak się na niego trafi.
    Następnym razem spróbuję zrobić to danie w wolnowarze.

    Ten blog to moja zguba, zamiast pisać inżynierkę tylko piekę i gotuję!

    1. Bartosz, bo ja gotuje dla 5-osobowej rodziny, więc często porcje są u mnie spore 🙂 Podoba mi się pomysł z dodaniem sera feta!
      Pisz inżynierkę i nadal piecz i gotuj, bo zdrowe domowe jedzenie pomaga w nauce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.