Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym

|

Na ten przepis natknęłam się u Ani, kiedy szukałam czegoś bardzo prostego, bo po Sylwestrze nie miałam siły nawet na średnio skomplikowane potrawy. U mnie pulpety muszą być w sosie pomidorowym i najlepiej ze spaghetti. Tym bardziej, że na Facebooku pisaliście, że właśnie ten rodzaj makaronu akurat tego dnia przygotowujecie 🙂
Pulpety z mozzarellą w środku to bardzo ciekawy pomysł. Zaskakująca niespodzianka, a połączenie smaków sprawdzone i pyszne. Przyznaję, że potrzebowałam chwili czasu, aby uformować kuleczki z niespodzianką w środku, ale to mi zupełnie nie przeszkadzało – siadłam, formowałam, rozmyślałam… I poszło całkiem sprawnie.

Polecamy winoPolecamy wino: Do makaronu z pulpecikami w sosie pomidorowym dobrym uzupełnieniem będzie Chianti lub Rioja.

Może zainteresuje Was również przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym lub pulpeciki drobiowe z warzywami na parze.

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym

Pulpeciki:

  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub drobiowe)
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • odrobina tymianku
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
  • 200 g mozzarelli

Sos:

  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • ew. łyżeczka cukru
  • 50 ml mleka

[:Listonic]

Pulpeciki. Mozzarellę pokrój w kostkę o boku 5-7 mm. Czosnek przeciśnij przez praskę i wszystkie składniki na pulpeciki (oprócz mozzarelli) wymieszaj. Nabieraj łyżeczkę farszu mięsnego, rozpłaszczaj lekko, wkładaj w środek mozzarellę i zlepiaj pulpeciki, turlając je na koniec w dłoniach. Jeśli mięso klei się do rąk, to możesz dłonie umyć i pozostawić wilgotne – wtedy mięso będzie odchodziło od ręki.

Sos. Do sporego garnka wlej oliwę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i oregano. Duś przez kilka minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaj przecier, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, dodaj mleko i wkładaj pulpeciki po jednym. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Podawaj ze spaghetti ugotowanym al dente.

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

28 komentarzy

  1. Ale cudeńka!!!! Tak sobie pomyślałam, czy nie można dodać tych kulek mini mozzarelli (tylko pulpety musiały być większe), ale danie italiano vero 🙂

    1. Iwona, oczywiście, że można dodać kulki. Ania właśnie tak to zrobiła. Ja użyłam mozzarelli bez zalewy, takiej zbliżonej w konsystencji do żółtego sera. Jest twardsza, więc wygodniejsza w tym przypadku.

  2. Super pomysł na tą mozarellę w środku:). Wykorzystam przy kolejnych pulpecikach:). Zwłąszcza, zę też uwielbiamy takie z makaronem i w sosie pomidorowym:) pozdrawiam Oleńko

    1. Jolu, wygląda na to, że lubimy podobne rzeczy 🙂 Ciekawa jestem Twoich wrażeń z degustacji takich pulpecików.

  3. Piotr, zaskoczyłeś mnie tym pytaniem, bo używam obu rodzajów i nie pamiętałam, którą akurat wtedy miałam. Jednak mam zdjęcia z etapów wykonania, więc czym prędzej donoszę, że tu użyłam suchej mozzarelli, takiej jak do pizzy.

  4. świetne a jakie prościutkie 🙂 uwielbiam Wasze pomysły Olu, Twoje i Ani 🙂 już niedługo zabieram się za jakąś warzywną tartę!! buziaki;**

    1. Ana, my też bardzo lubimy takie proste pomysły 🙂
      Czekam w takim razie na Twoją relację z przygotowania i degustacji tarty.

  5. Jeszcze jak byście wymyśliły super proste drożdzowe ciasto—ale uwaga— bez cukru 🙂 bo diete po Świetach trzeba zastosować to byłabym bardzo wdzięczna 🙂

    1. Ana, czy to ciasto ma być wytrawne, na słono, czy posłodzone czymś innym zamiast cukru? Napisz co jest dopuszczalne: cukier trzcinowy, miód, suszone owoce, syrop z agawy? Pomyślimy 🙂

  6. Mnie wyszły te pulpeciki trochę twarde. następnym razem zmoczę bułkę w mleku i zmielę z mięsem. Ale pomysl z mozzarelą w środku genialny:)

    1. Mamiatko, tak, mozzarella to świetny pomysł 🙂
      A jeśli chodzi o miękkość pulpecików, to moje były dość miękkie. Może zależy to od mięsa? W takim razie zmoczenie bułki w mleku jest bardzo dobrym pomysłem.

  7. Pingback: 2 smaki » El Coto
    1. Olu, mini mozzarella na pewno dobrze tu pasowała. Cieszę się, że pulpeciki Ci smakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.