Polędwiczki ze śliwką kalifornijską

Bardzo lubię mięso w słodkawym sosie. A śliwki w tym daniu są najlepsze 🙂

Polędwiczki ze śliwką kalifornijską

Polędwiczki ze śliwką kalifornijską

  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej lub ewentualnie szynki
  • paczka śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu

[:Listonic]

Polędwicę pokrój na kawałki. W naczyniu żaroodpornym (z pokrywką) wymieszaj oliwę, musztardę, zmiażdżony czosnek i miód. Dorzuć mięso i śliwki, wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Piecz pod przykryciem, przez godzinę w 200°C. Ja przez pierwsze 25-30 minut piekę w 230°C, bo lubię mięso mocniej przypieczone. W połowie pieczenia możesz zamieszać zawartość naczynia, aby mięso upiekło się równomiernie.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.