Grillowane szaszłyki z roladek kurczaka, z szynką parmeńską

Proste wykonanie i ładny efekt! Lubię smak grillowanego kurczaka. Tutaj jest on wzbogacony smakiem szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i bazylii. Całość jest bardzo smakowita i pięknie się prezentuje.

Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Szaszłyki z roladek drobiowych

Grillowane szaszłyki z roladek kurczaka, z szynką parmeńską

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól morska drobnoziarnista
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • pęczek bazylii
  • 1 mały słoiczek tapenady pomidorowej (z suszonych pomidorów) lub 4 kawałki suszonych pomidorów zmiksowane z częścią zalewy olejowej ze słoiczka – powinniśmy otrzymać około 3 łyżki gęstego smarowidła
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

[:Listonic]

Piersi kurczaka umyj, osusz i oczyść z włókien i kostek. Jeszcze raz opłucz, osusz i oprósz solą morską. Piersi rozłóż na desce i przykryj przeźroczystą folią, roztłucz na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości. Zdejmij folię i posmaruj mięso tapenadą, następnie połóż plasterki szynki parmeńskiej (po dwa na jednej piersi), ułóż listki bazylii. Filety zwiń w roladki, przytnij i odłóż nierówne końce, resztę pokrój w poprzek na około 2 cm kawałki. Nadziej je na szpikulce.
Za pomocą pędzelka posmaruj szaszłyki oliwą z oliwek. Grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony. Szaszłyki można też grillować na grillu lub w piekarniku (12-15 minut w 190ºC). Podawaj z sałatą.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

    1. Karmel-itka, warto sobie przyrządzić taki przysmak. Są nieskomplikowane do wykonania i efektownie wyglądają.

    1. Kuchennefascynacje, bardzo dziękuję za to miłe wyróżnienie 🙂 Przyjęłam zasadę, że na tej stronie tego typu zabaw nie będę kontynuować, ale bardzo mi miło, że mnie wyróżniłaś.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.