Waniliowe babeczki wielkanocne (+film z serii Bajeczne smaki)

Zapraszam Was na kolejny film. Tym razem przygotowałyśmy z Anią pyszne waniliowe babeczki w kształcie jajeczek. Najbardziej posmakowały nam te pieczone w waflowych skorupkach, bo delikatność ciasta świetnie kontrastowała z chrupiącym, delikatnie przypieczonym wafelkiem. Na koniec dzieci ozdobiły babeczkowe jajeczka lukrami i posypkami. Co przedstawiały ich ozdobione jajeczka i o czym dzieci rozmawiały przy pracy, to już musicie zobaczyć na filmie, bo zepsułabym efekt pisząc tu o tym 😉 Bardzo Was zachęcam do obejrzenia tej części filmu z dziećmi – na pewno dowiecie się czegoś o życiu i filozofii gotowania i jedzenia… Warto!

Skorzystałam z przepisu na misie u Dorotus.

Waniliowe babeczki wielkanocne

Waniliowe babeczki wielkanocne

  • 130 g masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 – 3 łyżki mleka

[:Listonic]

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W malakserze utrzyj masło na puszystą jasną masę. Dodaj cukier, cukier waniliowy i dalej ucieraj. Dodawaj po jednym jajku i nadal miksuj. Przełóż masę do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszaj szpatułką.

Waniliowe babeczki wielkanocne

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

    1. Jolu, dzięki za życzenia. Dzieciaki są najlepsze, jeśli chodzi o ozdabianie babeczek 🙂

  1. ojoj, ale z Olka filozof 😀 i jak cmoka smakujac babeczki! prawdziwy smakosz, hehe. super filmik i fantastyczne dzieciaki!

    1. Tanroth, cmokał bardzo, a w pewnym momencie dzieci już same nie wiedziały czy mają jeszcze coś mówić, ponieważ ja i Ania popłakałyśmy się ze śmiechu 😉 Fajnie było!

  2. chcialam sie tylko pochwalic, ze zrobilam to ciasto, w formie slikonowe roze, jest przepyszne! to wlasnie jest ten smak babeczek ktorego szukalam od dawna i znalezc nie moglam 😀

    1. Tanroth, fantastycznie 🙂 Ja też uważam ten smak za idealny i na pewno będę nieraz wracać do tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.