Spiralki czekoladowo-waniliowe

Te ciastka są idealne do kawy. Ładnie się prezentują i pysznie smakują. Są kruche, a jednocześnie rozpływają się w ustach. Smaki czekoladowy i waniliowy przyjemnie się przenikają. Od razu uprzedzam, że wielu osobom (ja też się do nich zaliczam) rozwałkowanie i zwinięcie tego ciasta sprawia trudność. Wiele innych osób nie ma z tym żadnego problemu i nie rozumie, dlaczego tamtym nie wychodzi 😉 Na wszelki wypadek trzeba się uzbroić w cierpliwość… W każdym razie wzór na moich ciastkach uważam za ładny i nie czuję potrzeby dążenia do spiralek idealnych 🙂
Przepis znalazłam u Majany i Dorotus (tu możecie upewnić się, że możliwe jest wykonanie idealnych spiralek z podanego ciasta).

Spiralki czekoladowo-waniliowe

Spiralki czekoladowo-waniliowe

  • 175 g miękkiego masła
  • 70 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 230 g mąki (dałam więcej o jakieś pół szklanki)
  • 2 łyżki Nutelli
  • 1 łyżka kakao

[:Listonic]

Masło zmiksuj z cukrem aż stanie się jasne. Dodaj mąkę i szybko zagnieć ciasto. Podziel na 2 części i do jednaj dodaj Nutellę i kakao.

Obie części rozwałkuj na placki o wymiarach 15 x 20 cm. Połóż placki jeden na drugim i zwiń. Zawiń w folię aluminiową i włóż na pół godziny do lodówki (lub zamrażalnika – wtedy dalszą pracę możesz wykonać za kilka dni lub tygodni; pamiętaj tylko o odczekaniu 10 minut po wyjęciu z zamrażalnika, aby rolada zmiękła i dała się kroić).

Pokrój roladę na plastry grubości pół centymetra i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 minut w 170°C.

Wyjmij i odczekaj kilka minut, bo gorące ciastka są miękkie. Potem możesz zdjąć je z blachy.

Tradycyjnie już dzieci ulepiły swoje kształty.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

  1. podziwiam, ze udalo Ci sie je zrobic okragle 🙂 mnie po zwinieciu rolada wydawala sie i zbyt luzna, wiec ja splaszczylam na ksztalt prostokata. a do ciasta dodalam ekstrakt mietowy 😉

    1. Tanroth, wyszła okrągła, ale łatwo nie było. A ekstrakt miętowy to bardzo ciekawy pomysł!

  2. Ciastka sa pyszne! ale przed zamrozeniem straszne sie kruszy. Jak robic by sie nie kruszylo?

    1. Anionim, moja odpowiedź brzmi: nie wiem 😉 Mi też się kruszyło. Innym koleżankom się nie kruszyło i też nie wiedzą dlaczego… Zapewne zależy to od wielu różnych czynników. Myślę, że gdyby do tego ciasta dodać całe jajko i jeszcze trochę mąki, to ciasto byłoby bardziej elastyczne. Jednak nie wypróbowałam tego sposobu.

      1. A ja dałam całą kostkę masła (za pierwszym razem nie dałam i się kruszyło), dzięki czemu pięknie mi się zlepiło! Mniam!

        1. Baszka, możliwe, że właśnie dokonałaś ważnego odkrycia 🙂 Muszę wypróbować Twoje proporcje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.