Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkami

Bardzo prosty przepis i świetna kompozycja smaków! Ciasto listkuje się i ma wyraźnie wyczuwalny smak białego sera. Jabłko upieczone w cieście to genialnie prosty dodatek. Cukier puder wieńczy dzieło 🙂

Przepis znalazłam w blogu Bajkorada. A wcześniej spróbowałam tych pysznych ciasteczek, bo Ania wspaniałomyślnie przyniosła nam trochę. Dzięki, Aniu. Ciasteczka uratowały Klarę, która właśnie wróciła ze szpitala po urazie głowy.

Wpis bierze udział w akcji: Ciasteczkowy potwór!


Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkami

  • 250 g twarogu (półtłustego)
  • 250 g masła (ja używam zamrożonego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 małe jabłka
  • cukier puder

[:Listonic]

Każde jabłko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na 12-16 kawałków. Masło przekrój na kilka kawałków i posiekaj (w malakserze) na niewielkie kawałki. Dodaj mąkę i ser i szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3-4 mm i wykrawaj szklanką kółka. Na każde kółko nakładaj kawałek jabłka i składaj na pół, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. Piecz 20 minut w 200°C. Jeszcze ciepłe posyp obficie cukrem pudrem.

Ciasteczka półfrancuskie serowe z jabłkamiCiasteczka półfrancuskie serowe z jabłkamiCiasteczka półfrancuskie serowe z jabłkami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

37 komentarzy

    1. Justinek, czyżby ilość zrobiła na Tobie wrażenie? 😉 Dla 5 osób mniej nie ma sensu robić, bo tylko smaku by nam narobiły 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu! Ja też do niego wrócę, bo ciasteczka są super, a sezon na jabłka w całej pełni.

  1. One są pyszne, też je robię, są naprawdę ekspresowe w wykonaniu (rzadko kiedy wstawiam do lodówki), często je robiłam latem, jako że obie z koleżanką za ścianą jesteśmy na wychowawczym więc często spotykamy się na kawie czy herbatce i jak nie mamy nic do przekąszenia to rach ciach i już pyszne ciastka są.

    1. Aga, racja, robi się je błyskawicznie! Może i u mnie zagoszczą jako stały dodatek do kawy lub herbaty 🙂 Na pewno będę do nich wracać, bo jabłka można przy okazji dzieciom przemycić 😉

  2. Przepis znam od lat – mój syn nie chciał jeść białego sera i w tych ciasteczkach mu go przemycałam 😉
    Dobre są też ze śliwkami (zamiast jabłka wkładam ćwiartkę śliwki)

    1. Ewwwa, dzięki za pomysł ze śliwkami! Moje dzieci z nabiałem nie mają problemu, ale z owocami owszem. Ja w tych ciasteczkach przemycam owoce 🙂

  3. Witaj:) Znam ten przepis, tylko ja robie wiartaczki z brzoskwinia z puszki w srodku. Chetnie upieke z jablkiem omlecika malzowego;)

    1. Beata, fajna nazwa: omlecik małżowy 😉
      Wiatraczki z brzoskwinią też by mi się podobały 🙂

  4. Cudne te ciasteczka wyszły. Napatrzylam się na Twoje zdjęcie i postanowiłam spróbować, choć za ciastem półfrancuskim nie przepadam i…rewelacja. Delikatne, nie za słodkie, super.
    Pozdrawiam

    1. Nica, mam podobne odczucia jak Ty. Ciasta francuskie i półfrancuskie nie należą do moich najbardziej ulubionych, ale te ciasteczka mają coś w sobie, są urocze po prostu 🙂

  5. Witam robiłam kiedyś te ciasteczka,przepis miałam
    z programu Ewy Wachowicz, są rewelacyjne.
    Pozdrawiam.

  6. Witam ciasteczka przepyszne dziś biorę je na imprezkę, koleżanki z pracy zachwalają dzięki waszej stronie moje wypieki:))pozdrawiam:)i dziękuje:)

  7. Zrobiłam te ciasteczka z przepisu z książki KUCHNIA POLSKA i zastanawiałam się czemu nie ma cukru w cieście….? Ale po upieczeniu i spróbowaniu są ok 🙂 A wierzch posmarowałam jajkiem i posypałam brązowym cukrem – aha i dodałam dżem, zamiast jabłek, bo tak było w przepisie 😉 Ale następnym razem z pewnością zrobię z jabłkami! Ciastka są proste i szybko się je robi 🙂

    1. Candrika, bardzo się cieszę, że ciasteczka Ci smakowały. Dziękuję za komentarz 🙂

  8. Właśnie piekę 🙂 tylko zwiększyłam proporcje na 300 gram 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.