Muffinki toffi

No i wpadłam. Zaczęłam robić muffinki. Wszystko dlatego, że koleżanka wyjaśniła mi, że nie potrzeba specjalnej formy, wystarczą foremki papierowe! Wczoraj wymyśliłam bardzo pyszne. Smakują i dorosłym i dzieciom.

Muffinki toffi

Muffinki toffi

  • 100 g masła
  • 2/3 szkl cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • cukier waniliowy
  • duże jajko lub 2 małe
  • odrobina kawy rozpuszczalnej
  • łyżeczka kakao

[:Listonic]

Mleko, masło, cukier podgrzej i lekko skarmelizuj (gotuj, intensywnie mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje i leciutko ściemnieje). Dodaj kawę i kakao, wymieszaj i wystudź do temperatury pokojowej (możesz wstawić garnek do zimnej wody). Dodaj jajko i wymieszaj. W misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek, sól) i dodaj masę. Mieszaj bardzo delikatnie i krótko – masa musi być grudkowata. Jeżeli Twoja masa jest zbyt gęsta – dodaj odrobinę mleka. Jeśli masa jest rzadka, to oczywiście należy dodać odrobinę mąki. Foremki wypełnij masą i ustaw na dużej blasze. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Muffinki toffi

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

6 komentarzy

  1. Witam. Tydz temu robiłam te muffinki, a że jestem kulinarnym beztalenciem wyszły mi inne. tzn mleko, masło, cukier, potem kakao i kawa rozpuściłam, dodałam jajko i potem suche i zmixowałam. Nie było za gęste i wiedziałam, ze coś pomyliłam ale wyszły pyszne 🙂 Za chwilę postaram się zrobić wg przepisu (laptopa wezmę ze sobą do kuchni) i zobaczymy jakie mi wyjdą 😀 Pozdrawiam

    1. Wiola, bardzo się cieszę, że muffinki Ci smakowały. W sumie to o to właśnie chodzi, żeby w kuchni działać swobodnie i nie przejmować się – zwykle każdą sytuację daje się uratować. Wygląda na to, że masz dobrą rękę do muffinek 🙂 Powodzenia przy kolejnej próbie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.