Faworki wegańskie

Faworki bez jajek i wszelkiego nabiału, polepszaczy typu proszek do pieczenia czy soda. Z kilku prostych składników, które na pewno macie w domu. Pyszne, chrupiące, troszkę mniej kruche niż te na żółtkach. Smakowały nam także bez posypywania cukrem. Zniknęły bardzo szybko, więc z czystym sercem polecam. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze pominięcia białej mąki, ale i nad tym już pracuję 😉 Mam nadzieję, że to co dziś usmażę, to nadal będą faworki 😀

Tym razem w faworkowaniu intensywnie pomagała Klara i mój tata. Klara potrafi sprawnie ciąć placek ciasta, przewijać faworki oraz smażyć do idealnego stopnia zrumienienia.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów na Tłusty Czwartek.

Faworki wegańskie

Faworki wegańskie

  • szkl mąki tortowej
  • pół szkl wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia, przynajmniej pół litra, ilość zależy od wielkości garnka/patelni
  • cukier puder do posypania

[:Listonic]

Wszystkie składniki zmiksuj w malakserze, a następnie wyrabiaj przez 5 minut. Nie skracaj tego czasu, bo ciasto musi się dobrze napowietrzyć i potrzebuje być wiele razy składane i zagniatane. Ciasto musi mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Może odrobinę kleić się do rąk i ścianek naczynia. Jeśli Twoje ciasto jest zbyt klejące, dodaj łyżkę mąki i znowu zagnieć.

Podziel ciasto na 4-5 części wyjmij jedną i rozwałkuj, delikatnie podsypując mąką, na cieniutki placek. Powinien być niemal przezroczysty. Potnij go radełkiem na prostokąty, a następnie w każdym natnij otwór. Każdy prostokąt przewiń przez otwór.

Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej olej. Możesz na próbę wrzucić skrawek ciasta i zobaczyć czy od razu się smaży i czy za szybko się nie rumieni. Do oleju wkładaj po kilka faworków, smaż po 30-60 sekund z każdej strony. Wygodnie jest do obracania i wyjmowania faworków używać długich wykałaczek drewnianych. Faworki powinny być dość jasne, ale my bardzo lubimy takie mocniej zrumienione, więc część smażymy troszkę dłużej.

Usmażone faworki układaj na tacy wyłożonej papierem do wypieków. Kiedy ostygną, przełóż je na talerz i posyp cukrem pudrem.

Faworki wegańskie 1Faworki wegańskie 2Faworki wegańskie 3Faworki wegańskie 4Faworki wegańskie 00Faworki wegańskie 000

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

    1. Evi, tak są bardzo chrupiące, ale odrobinę mniej rozpadające się z rękach, mniej kruche. Jednak u nas nikomu to nie przeszkadzało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.