Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady (+film)

To mój ulubiony rodzaj ciastek. Pokazywałam Wam już ciastka intensywnie czekoladowe. Dziś wersja trochę łagodniejsza, z kawałkami różnych czekolad, która jest idealna dla dzieci. Nasze córki popijają takie ciastka spienionym mlekiem, a dorośli pyszną kawą latte.
Jutro będzie można zobaczyć pokaz kulinarny i spróbować takich ciastek w IKEA Targówek 🙂

Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady

Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady

  • 250 g masła
  • 120 g cukru
  • 20 g ciemnego kakao
  • 20 g słodzonego kakao dla dzieci
  • 320 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady – może być mieszanka różnych rodzajów

[:Listonic]

Utrzyj lub zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę. Ja miksuję w malakserze przez około 10 minut. Dodaj kakao ciemne i słodzone, mąkę, sodę, proszek, posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ciasto powinno być miękkie i lepkie. Nabieraj łyżką kawałek ciasta wielkości małego orzecha włoskiego, uformuj dłońmi kulkę i ułóż, lekko spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub silikonową matą. Zachowaj odstępy, na blasze mieści się około 25 takich ciastek. Piecz w 170°C (bez termoobiegu), na górnym poziomie piekarnika z włączoną grzałką górną i dolną, przez 12 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika nie dotykaj ciasteczek przez kilka minut, bo będą kruszyły się w rękach. Odczekaj, aż z miękkich staną się zwarte i kruche.

Bardzo ważna uwaga: Ponieważ wielu osobom, piekącym po raz pierwszy, ciastka czekoladowe się przypalają, radzę po 8 minutach pieczenia zacząć do nich zaglądać. Powinny być upieczone (wyraźnie zmieniają kolor, nie wyglądają na surowe), ale jednocześnie elastyczne – uginające się pod palcem. Jeśli wyjmiesz ciasteczka zbyt późno, kiedy będą już kruche, to po wystygnięciu mogą stać się twarde.

Zobacz też:

Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady 0 Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady

Markizy lodowe Markizy lodowe

Domowe ciasteczka czekoladowe Domowe ciasteczka czekoladowe

Szachownice waniliowo-czekoladowe 6 Szachownice waniliowo-czekoladowe

Spiralki czekoladowo-waniliowe Spiralki czekoladowo-waniliowe

Brazylijskie ciasteczka kawowe Ciasteczka brazylijskie

Ciasteczka kakaowe 3 Ciasteczka podstawowe, czekoladowe i migdałowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

36 komentarzy

    1. Ralpheek, ja tak samo 🙂 I coraz więcej osób z mojego otoczenia je uwielbia. Nawet ci, którzy do tej pory nie przepadali za czekoladowymi wypiekami 😉

    1. Asik, w takim razie namawiam Cię do upieczenia sobie takich i cieszenia się ich smakiem. Niestety mają tą wadę, że znikają za szybko 😉

  1. jakie śliiczne! zazdroszczę cierpliwości do robienia ciasteczek, mnie to szybko denerwuje i każde ciastko ma inny kształt 😉

    1. Tanroth, a mnie takie formowanie ciasteczek uspokaja. Lubię takie zajęcia 🙂
      Może dla Ciebie lepsza będzie metoda z uformowaniem wałka szerokości 5 cm i krojenie plastrów grubości około 5 mm.

    1. Kasiu, to zależy od stopnia twardości masła. Jeśli ma temperaturę pokojową, to wystarczy poziom 4 lub 5, jeśli jest prosto z lodówki, to najpierw 5, a po chwili zwiększam do 6, a jeśli jest zamrożone, to najpierw miksuję masło bez cukru na obrotach 7, dodaję cukier i miksuję znowu. Piszę teraz z pamięci. Zwykle ustawiam obroty na wyczucie, w zależności od mojej oceny twardości miksowanych składników. Na początku miksowania weryfikuję obroty na podstawie odgłosów z miksera 🙂

  2. Bardzo dziękuję za odpowiedź, ja również robię większość rzeczy na wyczucie 🙂

    pozdrawiam

  3. Kolejna partia ciasteczek już w piekarniku, dzieciakom tak zasmakowały że tym razem zrobiłam tą wersję i dodałam potłuczone orzechy laskowe. Mam nadzieję że będą równie pyszne 🙂

    pozdrawiam

    PS. Zyskała Pani kolejną wierną czytelniczkę i „podglądaczkę” 😉

  4. Ciasteczka wyszły pyszniutkie 🙂
    Pani Olu mam pytanie czy ma Pani równie sprawdzony przepis na takie ciasteczka tylko bez kakao? Chodzi mi o jasne ciasto żebym mogła dodać pokruszoną czekoladę i inne dodatki 🙂

  5. Ciasteczka pyszne!!!! Jeden minus mają…bardzo szybko znikają hehe;)
    Dziękuję za przepis;)

    1. Edyta, moja rodzina skarży się dokładnie na ten sam minus czekoladowych ciastek 😀
      Cieszę się, że Ci smakowały!

  6. Cześć
    Wyglądają bardzo smacznie …pytanie dlaczego i proszek i soda, a nie np tylko proszek?
    Pozdrawiam serdecznie Cezary

    1. Cezary, mniej więcej połowa składu proszku do pieczenia to soda. Sama soda najlepiej spulchnia ciasto, ale daje nieprzyjemny posmak. Dlatego najlepiej wyważyć swoje własne proporcje sody i proszku, przy których ciasto jest ładnie spulchnione, a jednocześnie posmak sody nie jest jeszcze aż tak wyrazisty. Gdybyś chciał użyć samego proszku, albo samej sody, to zastosuj przelicznik: 1 porcja sody = 2 porcje proszku do pieczenia.

    1. Brzmi pięknie! 🙂
      My pierniczki staramy się upiec wcześniej i trzymać w puszce, bo bliżej Świąt mamy mnóstwo innych rzeczy do przygotowania – cała rodzina przyjeżdża zawsze do nas. Oczywiście pierwsza partia pierniczków zostaje zjedzona długo przed Świętami 😀

    1. Monika od września? Szacun! To chyba koło listopada jesteś już absolutnie nasycona ciasteczkami? 😉
      Chociaż… wiem, wiem, na ciasteczka jest oddzielna przegródka w żołądku i zawsze zmieści się kolejne 😀

    2. Nie, nie, z ciasteczkami jest właśnie tak jak piszesz, oddzielna przegródka 😀 Mi się strasznie spodobał czeski zwyczaj pieczenia takich maleńkich ciasteczek na święta, potem sobie te świąteczne ciasteczka nazwałam zimowymi, żeby piec je dłużej, powoli zaczynam skłaniać się ku określeniu „ciasteczka chłodniejszego półrocza” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.