Ciasteczka gryczano-owsiane na oleju

To moja kolejna propozycja dla alergików. Dość nietypowy smak jak na ciasteczka… Mam co do nich mieszane odczucia. Pierwszy kęs nie smakował mi. Ale muszą coś w sobie mieć, bo po chwili sięgnęłam po następne… i jeszcze kolejne… aż w końcu schowałam do puszki, żeby dla Dextera coś zostało. On również entuzjazmu nie wykazał, ale ostatecznie wszystkie ciasteczka zniknęły 🙂

Mają dość intensywnie gryczany smak i są dość sypkie, bo zamiast margaryny jest tu olej. Pozytywne jest to, że daje się upiec ciasteczka na oleju 🙂 Mi nie udało się tego ciasta rozwałkować, bo miało dość sypką konsystencję.

Przepis znalazłam tradycyjnie u Pikncake – dzięki.

Ciasteczka gryczano-owsiane

Ciasteczka gryczano-owsiane na oleju

  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 3/4 szkl płatków owsianych zmielonych w blenderze
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru- u mnie z prawdziwą wanilią, bo pominęłam skórkę pomarańczową
  • pół szklanki oleju

Ze składników zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei, dodaj odrobinkę oliwy, jeżeli się ciągle lepi – podsyp mąką gryczaną. Wałkuj dosyć grubo i wycinaj ciasteczka dużą foremką. Moje ciasto było zbyt sypkie i lepiłam z niego kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, które po ułożeniu na blasze dociskałam lekko widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 180ºC.

Ciasteczka gryczano-owsiane

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

29 komentarzy

    1. Smaczny Dom, przepis rzeczywiście zdecydowanie prosty i zdrowy 🙂 Możesz jeść spokojnie 🙂

  1. ciekawe ciacha. Też teraz robiłam ciacha bez zwyczajowych składników i pierwsze ciastko też było ostrożnie jedzone, ale po chwili już sięgałam po następne 🙂
    Fajnie wyglądają 🙂

    1. Majana, smakują dziwnie, gryczano i waniliowo. I jakoś trudno przestać po nie sięgać 😉

    1. Trzcinowisko, cieszę się, że wygląd ciasteczek przypadł Ci do gustu 🙂 To czekam na Twoje wrażenia.

    1. Zauberi, smakują gryczano 😉 Trudno porównywać je z innymi ciasteczkami. Warto wypróbować ten przepis, aby poznać ten nietypowy smak.

    1. Dorotko, mąka gryczana wydaje mi się ciekawa w deserach, szczególnie w połączeniu z czekoladą 🙂 Te ciasteczka mogłyby być fajne oblane czekoladą.

  2. ciasteczka zawsze mają to do siebie, że nawet jak są średnio dobre to szybko znikają. mi wyżerają nawet takie przypalone – jak dla mnie paskudztwo, ale znikają zawsze 🙂

    ja póki co wpadłam w szał wyrabiania ciasteczek owsianych (niezła przynęta na moją Mamę, w końcu mnie odwiedza 😉 ), ale ten przepis sobie zapamiętam 🙂

  3. O! Nie wiedziałam, że je piekłaś;) Mojej Córci tez nie smakował pierwszy kęs, a później nie chciała się oderwać:D
    Pozdrawiam:)

    1. Urszula, dziękuję za miłe słowa.
      Robisz piękne zdjęcia. Szczególnie dzieciaki bardzo mi się spodobały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.