Batoniki jaglane

Kasza jaglana, daktyle i żurawina to dla mnie smakowite połączenie. Poza tym wszystkie składniki batoników są zdrowe i zasilają organizm w cenne składniki. Kasza tutaj nie rozgotowuje się, jest al dente i lekko chrupiąca, bo pieczona. Chrupie również słonecznik i siemię lniane, natomiast masa łącząca wszystkie składniki nie zastyga zbyt mocno, więc powstaje wypiek delikatny.

Batoniki upiekłam dla zaprzyjaźnionego Alergika. Są bez mleka krowiego, bez jajek, bez glutenu.

Batoniki jaglane 0

Batoniki jaglane

  • 1/3 szkl (około 70 ml) kaszy jaglanej
  • szkl (200 ml) mleka kokosowego
  • szkl suszonych owoców i nasion, u mnie:
    • 1/3 szkl żurawiny
    • 1/3 szkl daktyli pokrojonych w paski lub kostkę
    • 1/3 szkl słonecznika
    • 1,5 łyżeczki siemienia lnianego
    • łyżka rodzynek
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • malutka szczypta soli

[:Listonic]

Mleko podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, odstaw na kilka minut.

Rozłóż masę w szerokiej blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz pół godziny w 180°C, potem pół godziny w 140°C. Jeśli wolisz nie zrumienione batoniki, to piecz godzinę w 140°C.

Batoniki jaglane 1Batoniki jaglane 2Batoniki jaglane 3Batoniki jaglane 4Batoniki jaglane 5Batoniki jaglane 6

Batoniki jaglane

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

15 komentarzy

  1. wow! to jest to czego potrzebowałam 🙂 jutro dam znać jak wyszły i smakowały! MIŁEGO WIECZORU!

    1. Mary, mlekiem skondensowanym albo mlekiem sojowym albo dowolnym innym mlekiem. Można też wykorzystać sok owocowy 🙂

    1. Zuza, tak, są bogate w cenne składniki, więc dodają energii. Ostrzegam, że trochę się kruszą. Jeśli to Ci nie przeszkadza, to warto takie batoniki zabrać w trasę 🙂

  2. Wyglądają bardzo smakowicie, w dodatku samo zdrowie! Muszę wypróbować:)
    Rewelacyjne, ciekawe przepisy, będę odwiedzać!

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    1. Elena, jak już wypróbujesz ten przepis, daj znać jak Ci smakowały batoniki.
      Cieszę się, że mój blog Ci się spodobał 🙂

  3. Trochę zaszalałam i na weekend zrobiłam dla Męża te batoniki, a dla pozostałych ciasto – to mleczne 'biało-czarne’. Przepisy super!!! Ciasto jest NIESAMOWICIE delikatne idealne do kawy 🙂 kilka batoników Mąż spakował sobie na jutro do pracy – to taki cichy komplement 😉

    1. Aga, fantastycznie! Bardzo się cieszę 🙂
      Ciekawe co jeszcze tu znajdziesz ciekawego dla siebie? Daj znać, jeśli coś przygotujesz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.