Torcik cappucino na Walentynki

|

No i znowu wracam do deserów z kawą 🙂 Torcik ma wiele wspólnego z tiramisu, ale masa jest zupełnie inna, z bardziej polskich składników. Ma delikatny, aksamitny smak i świetnie kontrastuje z kawą, którą nasączone są biszkopty. W tym miejscu bardzo dziękuję Ani, która mnie tym torcikiem nieraz częstowała i podała mi przepis.

Torcik cappucino
Torcik cappucino na Walentynki

[tortownica 20 cm]
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • kopiasta łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 1,5 szkl mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • do posypania: starta gorzka czekolada lub kakao

[:Listonic]

Kawę zaparz szklanką gorącej wody i zostaw do przestygnięcia. Okrągłą tortownicę wyłóż folią aluminiową. Na dnie ułóż połowę nasączonych kawą biszkoptów. Ja użyłam znacznie mniej biszkoptów, bo mi dzieci podjadały 🙂 W garnku (najlepiej użyć garnka do gotowania na parze) zagotuj wodę. Na wierzchu ustaw miskę z żółtkami, jajkiem i cukrem. Ubijaj masę na parze, na małych obrotach miksera, przez około 20 minut. Masa powinna być puszysta i gęsta. W innym naczyniu zmiksuj masło, dodaj ostudzoną masę jajeczną i na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane. Na koniec dodaj rozpuszczoną we wrzątku, a następnie lekko przestudzoną żelatynę. Całą masę wlej do tortownicy, na biszkopty. Przykryj drugą warstwą nasączonych biszkoptów. Posyp startą gorzką czekoladą lub kakao.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

    1. Mariolka, tak, bez pieczenia biszkoptu jest dużo łatwiej. Za to tutaj przy masie trzeba trochę czasu spędzić… ale warto! 🙂

  1. Zrobiłam go na Święta Wielkanocne 😉 bo miałam apetyt na ciasto kawowe. Zamiast serduszek migdały z miodem 😉 W rodzinie napłynęły zamówienia na dalszą produkcję… Niestety nie umiem oddzielić foli aluminiowej od dna 🙁 więc w kolejnym forma będzie tylko wysmarowana tłuszczem z bułką tartą albo coś…. spóźnione ale szczere Wesołych Świąt dla autorki 😉

    1. Małgosiu, cieszę się, że torcik posmakował Tobie i Twojej rodzinie 🙂 Dodatek migdałów z miodem bardzo mi się podoba.
      Być może łatwiej będzie oddzielić folię aluminiową od dna, jeśli torcik dłużej postoi w lodówce i lepiej się zsiądzie. Jeśli wypróbujesz wersję ze smarowaniem dna tłuszczem i wysypaniem bułką tartą, to koniecznie daj znać jak się sprawdziła ta metoda 🙂

    1. Martyna, trzeba użyć minimalną ilość wody, w której żelatyna się rozpuści. Czyli jakieś 3-4 łyżki pewnie.

  2. Oj, to ja już wolę z mascarpone. Mniej cukru, mniej jakiś niby-waliniowch dodatków smakowych.
    Smaczne jest na pewno, podobnie jak z mascarpone, ale mascarpone ma całkiem przyjazny skład.

    Masz jakiś pomysł co można dać zamiast zwykłych pszennych biszkoptów? Może coś z jajek i owsa upiec, co by udawało biszkopt? Owsiana mąka powinna zadziałać.

    Posłodzić miodem, posypać gorzkim kakao i byłby bezgluten i bez-cukier-buraczany. Hm… A ja tu na Wielki Post głodówkę zaczełam…..

    1. Ciekawa Medycyna, ten deser pochodzi z czasów, kiedy nikt nie szukał zdrowszych zamienników, a cukier i biała mąka w ciastach i deserach były powszechnie akceptowalne 🙂 Na Walentynki po prostu można sobie zrobić wyjątek.
      Jeśli jednak szukasz zdrowszej wersji tego torciku, to zawsze lepszy jest biszkopt upieczony samodzielnie, z mniejszą ilością cukru i z mąką ziemniaczaną zamiast części mąki pszennej. Biszkoptu z mąką owsianą jeszcze nie piekłam. Rzeczywiście mleko w proszku i serki homogenizowane można zastąpić serkiem mascarpone.
      Miód i gorzkie kakao jak najbardziej się sprawdzą.
      Jeśli jesteś na wielkopostnej głodówce, to zdecydowanie polecam Ci tęczowy deser owocowy: https://2smaki.pl/index.php/desery/teczowy-deser-owocowy/ – bez cukru, bez glutenu, bez nabiału, tylko owoce, trochę nasion chia i trochę wody 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.