Tarta z budyniem i owocami (+film z serii Bajeczne smaki)

Zapraszam dziś na tartę na kruchym spodzie, który wypełniłam bardzo prostym nadzieniem, budyniem i świeżymi owocami. Połączenie ciasta kruchego i budyniu jest świetne. Owoce dodają lekkości i wilgoci temu deserowi. Wykonanie jest proste i szybkie. Piecze się tylko spód do tarty, nakłada przestudzony budyń i układa owoce na wierzchu. Można też całość zalać galaretką, wtedy owoce dłużej zachowają świeżość i dodatkowo wzbogacimy smak tarty. Tartę owocową z budyniem i galaretką już kiedyś prezentowałam. Tym razem podaję przepis na łatwiejsze ciasto kruche, bo z dodatkiem jajka.

Tarta z budyniem i owocami

Tarta z budyniem i owocami

[proporcje na dwie tarty o średnicy 24 cm]

Kruchy spód:

  • 2 szkl (350 g) mąki
  • 3/4 kostki (150 g) masła – zimnego, najlepiej zamrożonego
  • jajko
  • 3 łyżki cukru

Nadzienie:

  • 2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 700 ml mleka
  • owoce sezonowe (maliny, borówki, jagody, truskawki, brzoskwinie, nektarynki, winogrona)

[:Listonic]
Masło pokrój na kilka kawałków i zmiksuj na duże kawałki. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj z niego dwa placki i przełóż je do form na tartę. Dokładnie wylep brzegi i nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180°C aż ciasto ładnie się zrumieni, czyli około 20 minut.

Przygotuj budyń wg przepisu, używając mniejszej ilości mleka (700 ml), przestudź, i wylej na kruchy spód. Na wierzchu ułóż owoce.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

20 komentarzy

    1. Iwona, no właśnie! To jest kolejna możliwość zachęcenia dzieci do jedzenia owoców. U nas z niektórymi owocami się udało 🙂

    1. Jolu, ciekawa jestem Twoich wrażeń, kiedy już ją zrobisz 🙂 Ja lubię bardzo, bo taka prosta i taka pyszna.

  1. śliczna 🙂 Olu, a nie ma później większych problemów z wyjęciem tarty z takiej foremki?

    1. Tanroth, tej tarty nie wyjmowałam w całości, tylko po pokrojeniu na kawałki. Nie było problemu, bo w cieście jest jajko. Gorzej z tartami na cieście bez jajka – te się dosyć mocno kruszą.

  2. Pisałam na FB, że mnie Pani zainspirowała. Zrobiłam tą tarte, na podwieczorek 🙂 Na wszystkich zrobiło wrażenie moje udekorowanie 🙂 Dziękuję!

  3. Otwieram 2 smaki i od razu mam to czego szukam!
    Szybkie w przygotowaniu i efektowne ciasto na wizytę gości dziś wieczorem 🙂

    1. Agastad, w takim razie otwieraj jak najczęściej 🙂
      Zgadza się, że ciasto szybkie i efektowne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.