Tarta owocowa z budyniem

Oto moje ulubione ciasto w tym sezonie 🙂  Kruchy spód, budyń i owoce sezonowe – to jest to czego mi trzeba 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowałaś, to spróbuj koniecznie!

Jeśli nie masz czasu na czekanie aż stężeje galaretka, to zrób Tartę z budyniem i dżemem malinowym lub Powidłami śliwkowymi.

Tarta owocowa z budyniem

Tarta owocowa z budyniem

Kruchy spód:

  • 2 szkl mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • ew. 2-3 łyżki wody
  • 2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 i pół szkl mleka
  • owoce sezonowe
  • opakowanie galaretki owocowej

[:Listonic]

Masło musi być prosto z lodówki, a jeszcze lepiej zamrożone. Jeżeli masło nie jest zamrożone, to wszystkie składniki ciasta posiekaj nożem, a potem szybko wyrób ręką. Zamrożone masło pokrój na kilka kawałków i zmiksuj niezbyt drobno. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i szybko zagnieć ciasto. Teraz możesz uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki lub od razu cienko rozwałkować. Ciasto może się trochę kruszyć, ale nie należy się tym przejmować. Przełóż rozwałkowany placek do formy na tartę lub na średniej wielkości blachę do pieczenia. Dokładnie wylep brzegi i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz w temperaturze 180°C aż ciasto ładnie się zrumieni.

Przygotuj budyń wg przepisu, używając mniejszej ilości mleka (2 i pół szkl), i wylej na kruchy spód. Kiedy przestygnie ułóż na wierzchu owoce i zalej dobrze przestudzoną galaretką przyrządzoną ze szklanką wody (zamiast dwóch podanych w przepisie).

Teraz czeka Cię najtrudniejszy etap przygotowania: zaczekaj aż stężeje 😉

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

    1. Anior, absolutnie nie 🙂 Choć przyznaję, że ciasto jest dość kruche i po dodaniu żółtka byłoby łatwiejsze w ułożeniu w formie 🙂 Przepis mówi, że należy się nie przejmować i w razie czego sztukować ciasto w miejscach rozerwanych.

  1. ok 🙂 spróbuję 😀 świetna strona… przynajmniej są w niej życiowe przepisy typu 2 szklanki mąki a nie 200 g 😀 jak ktos jest początkujący tak jak ja to nie ma miarki a szklanka to zawsze szklanka 😉 pozdrawiam cieplo !!;*

  2. ciasto wyszło super 🙂 jednak dodalam jedno żółtko 😉 ale.. ekhm tak jak napisałaś wbrew pozorom najgorsza ta galaretka :D:D:D

    1. Anior, cieszę się, że przepis i cała strona spodobały Ci się 🙂
      Jeśli chodzi o tartę warzywną, to… ja bym cukru do ciasta nie dodawała 😉 Proponuję Ci skorzystanie z mojego ulubionego przepisu na tartę warzywną. To ciasto jest bardzo łatwe w obróbce i bez problemu daje się przełożyć na blachę 🙂
      Bardzo się cieszę, że tarta Ci się udała i że również dla Ciebie największym problemem było oczekiwanie aż galaretka stężeje 😉

  3. dzięki 🙂 tak własnie myslalam,ze do warzywnej bedzie trzeba mniej mąki :)) pozdrowionka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.