Murzynek (+film)

Ania zaskoczyła mnie murzynkiem innym od tych, które znałam. Jest to wyjątkowo puszyste i lekkie ciasto. Mocno czekoladowe, z dużą ilością polewy z czekolady. Idealne do kawy. Nasze dzieci również uwielbiają takie wypieki.

Murzynek puszysty

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

18 komentarzy

  1. upiekłam pewnej nocy, bo czekolady się chciało 😉 już zabrakło mi cierpliwości by czekać aż ostygnie i wylałam polewę na lekko wystudzone ciasto, która troszeczkę wsiąknęła w placek, ale wyszedł bardzo pyszny i puchaty w sam raz na drugie śniadanie do pracy i na chwilkę relaksu po w duecie z kawą 🙂

    1. Tanroth, przemówiła do mnie ta polewa, która nasączyła ciasto, mniam! A z kawą to już rozpusta 😉

    1. Anula, nie ma problemu. Może ta informacja przyda się osobom, które po raz pierwszy oglądają nasze filmy 🙂

  2. Olu, mam dość szczegółową formę silikonową – lokomotywa,chcę upiec coś synkowi na urodziny, czy ten murzynek ładne wyskoczy z tej formy, czy nie bardzo? Jeśli nie bardzo, to jakie ciasto do takiej formy, coby ładnie wyglądało i przypominało lokomotywę jako ekspert polecisz? 🙂

    1. Asiek, ten murzynek jest dość delikatny i puszysty, a to oznacza, że być może sprawi trudność przy wyjmowaniu. Niestety, nie jestem w stanie powiedzieć na 100%. Ja bym zaryzykowała, jeśli masz chęć właśnie na taki smak ciasta. Powinno w miarę równo urosnąć i nie jest kruszące się, a to dobrze rokuje 🙂

  3. Ciasto niestety się nie udało, już po dodaniu połowy mąki (1 szkl.) zrobiło się twarde zbite ciasto, a nie puszyszta i płynna masa jak w Waszym filmiku. Wszystko zostało zrobione jak w przepisie 🙁

    1. Agnes, z tych proporcji nie powinno wyjść zbite ciasto. Coś jednak musiało Ci pójść inaczej niż na filmie. Być może Twoja piana z białek opadła przy łączeniu z pozostałymi składnikami. Może masa czekoladowa nie była do końca wystudzona? Jeśli chcesz, pomożemy Ci znaleźć przyczynę.

  4. Kurczę…. upiekłam murzynka z tego przepisu i niestety wyszła klapa.
    Urósł tylko na 2,5cm 🙁 Ogólnie w smaku jest pyszny i puszysty, ale bardzo niski…
    Błędem zapewne było użycie zbyt dużej formy do pieczenia…
    Użyłam dużej blachy… chyba tej największej….
    Jakie wymiary ma Wasza forma w filmiku i na ile cm wyrosło Wam ciasto ?
    Pozdrawiam.

    1. Angelika, jeśli ciasto wyszło puszyste, to była to na pewno kwestia rozmiaru blaszki. Nasza blaszka ma wymiary 22×33 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.