Ania zaskoczyła mnie murzynkiem innym od tych, które znałam. Jest to wyjątkowo puszyste i lekkie ciasto. Mocno czekoladowe, z dużą ilością polewy z czekolady. Idealne do kawy. Nasze dzieci również uwielbiają takie wypieki.
upiekłam pewnej nocy, bo czekolady się chciało 😉 już zabrakło mi cierpliwości by czekać aż ostygnie i wylałam polewę na lekko wystudzone ciasto, która troszeczkę wsiąknęła w placek, ale wyszedł bardzo pyszny i puchaty w sam raz na drugie śniadanie do pracy i na chwilkę relaksu po w duecie z kawą 🙂
Olu, mam dość szczegółową formę silikonową – lokomotywa,chcę upiec coś synkowi na urodziny, czy ten murzynek ładne wyskoczy z tej formy, czy nie bardzo? Jeśli nie bardzo, to jakie ciasto do takiej formy, coby ładnie wyglądało i przypominało lokomotywę jako ekspert polecisz? 🙂
Asiek, ten murzynek jest dość delikatny i puszysty, a to oznacza, że być może sprawi trudność przy wyjmowaniu. Niestety, nie jestem w stanie powiedzieć na 100%. Ja bym zaryzykowała, jeśli masz chęć właśnie na taki smak ciasta. Powinno w miarę równo urosnąć i nie jest kruszące się, a to dobrze rokuje 🙂
Ciasto niestety się nie udało, już po dodaniu połowy mąki (1 szkl.) zrobiło się twarde zbite ciasto, a nie puszyszta i płynna masa jak w Waszym filmiku. Wszystko zostało zrobione jak w przepisie 🙁
Agnes, z tych proporcji nie powinno wyjść zbite ciasto. Coś jednak musiało Ci pójść inaczej niż na filmie. Być może Twoja piana z białek opadła przy łączeniu z pozostałymi składnikami. Może masa czekoladowa nie była do końca wystudzona? Jeśli chcesz, pomożemy Ci znaleźć przyczynę.
Kurczę…. upiekłam murzynka z tego przepisu i niestety wyszła klapa.
Urósł tylko na 2,5cm 🙁 Ogólnie w smaku jest pyszny i puszysty, ale bardzo niski…
Błędem zapewne było użycie zbyt dużej formy do pieczenia…
Użyłam dużej blachy… chyba tej największej….
Jakie wymiary ma Wasza forma w filmiku i na ile cm wyrosło Wam ciasto ?
Pozdrawiam.
Blog 2 smaki używa ciasteczek, czyli plików cookies, przechowujących informacje o Twoich preferencjach oraz pomagające udoskonalić tę stronę www.AkceptujDowiedz się więcej
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Mój ulubieniec 😀
Aurora, ja też go lubię 🙂 Nie ma jak czekoladowe smaki!
Dużo czekolady w czekoladzie :))
Evitaa, i o to właśnie chodzi 🙂
upiekłam pewnej nocy, bo czekolady się chciało 😉 już zabrakło mi cierpliwości by czekać aż ostygnie i wylałam polewę na lekko wystudzone ciasto, która troszeczkę wsiąknęła w placek, ale wyszedł bardzo pyszny i puchaty w sam raz na drugie śniadanie do pracy i na chwilkę relaksu po w duecie z kawą 🙂
Tanroth, przemówiła do mnie ta polewa, która nasączyła ciasto, mniam! A z kawą to już rozpusta 😉
proszę podać ile jaj , ile mąki, ile proszku do pieczenia – z góry dziękuję za info :))
Anula, 33. sekunda filmu 🙂 Albo zajrzyj pod link w opisie pod filmem na YT.
przepraszam, nie wiem jak to oglądałam, że to przegapiłam
Anula, nie ma problemu. Może ta informacja przyda się osobom, które po raz pierwszy oglądają nasze filmy 🙂
Olu, mam dość szczegółową formę silikonową – lokomotywa,chcę upiec coś synkowi na urodziny, czy ten murzynek ładne wyskoczy z tej formy, czy nie bardzo? Jeśli nie bardzo, to jakie ciasto do takiej formy, coby ładnie wyglądało i przypominało lokomotywę jako ekspert polecisz? 🙂
Asiek, ten murzynek jest dość delikatny i puszysty, a to oznacza, że być może sprawi trudność przy wyjmowaniu. Niestety, nie jestem w stanie powiedzieć na 100%. Ja bym zaryzykowała, jeśli masz chęć właśnie na taki smak ciasta. Powinno w miarę równo urosnąć i nie jest kruszące się, a to dobrze rokuje 🙂
Ciasto niestety się nie udało, już po dodaniu połowy mąki (1 szkl.) zrobiło się twarde zbite ciasto, a nie puszyszta i płynna masa jak w Waszym filmiku. Wszystko zostało zrobione jak w przepisie 🙁
Agnes, z tych proporcji nie powinno wyjść zbite ciasto. Coś jednak musiało Ci pójść inaczej niż na filmie. Być może Twoja piana z białek opadła przy łączeniu z pozostałymi składnikami. Może masa czekoladowa nie była do końca wystudzona? Jeśli chcesz, pomożemy Ci znaleźć przyczynę.
Piec z termoobiegiem czy tylko poszczególne grzałki ? :))).
Daria, bez termoobiegu 🙂
Kurczę…. upiekłam murzynka z tego przepisu i niestety wyszła klapa.
Urósł tylko na 2,5cm 🙁 Ogólnie w smaku jest pyszny i puszysty, ale bardzo niski…
Błędem zapewne było użycie zbyt dużej formy do pieczenia…
Użyłam dużej blachy… chyba tej największej….
Jakie wymiary ma Wasza forma w filmiku i na ile cm wyrosło Wam ciasto ?
Pozdrawiam.
Angelika, jeśli ciasto wyszło puszyste, to była to na pewno kwestia rozmiaru blaszki. Nasza blaszka ma wymiary 22×33 cm.