Keks z jabłkami

To ciasto ma dla mnie znaczenie sentymentalne. Wydaje mi się, że było to moje pierwsze samodzielnie pieczone ciasto. A z całą pewnością jest to pierwszy przepis zapisany w moim zeszycie z przepisami 🙂 Bardzo łatwe do przyrządzenia i zaskakująco smaczne biorąc pod uwagę wysiłek i umiejętności jakie wkładamy w jego wykonanie.

Samo ciasto jest mocno wilgotne, z dużymi kawałkami jabłek i wyraźnym aromatem cynamonu. Pyszne również na drugi dzień.

Jest to kolejna potrawa, której możecie spróbować w IKEA Targówek. Zapraszam w najbliższą sobotę! Więcej szczegółów znajdziecie na stronie fanów IKEA Targówek.

Keks z jabłkami

Keks z jabłkami

  • 6 średnich jabłek
  • szkl cukru
  • cukier waniliowy, najlepiej domowy
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka sody
  • pół szkl bakalii, np. rodzynek i orzechów laskowych

[:Listonic]

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na ósemki lub cieńsze kawałki. Włóż do dużej miski, zasyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Odstaw na pół godziny, aby puściły sok.

Po tym czasie wymieszaj widelcem, dodaj pozostałe składniki i znów wymieszaj.

Formę keksową nasmaruj olejem i wlej do niej ciasto.

Piecz w 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

17 komentarzy

    1. Majanko, keks z jabłkami jest bardzo wilgotny. Fajny jest i warto spróbować takiego połączenia 🙂

  1. Wygląda przepysznie:) …. wprawdzie do Ikei w Warszawie mam bardzo daleko, ale sama sobie też taki keks upiec moge:) …a moje pierwsze ciasto to piegusek:) pozdrawiam Oleńko:)

  2. Wszystko super
    ale w przeglądarce w telewizorze ta strona nie mieści się i nie mogę doczytać dp końca
    Nie mogę zwiększyć pamięci, która tam jest.

  3. keks mi się kojarzy z tymi dziwnymi kolorowymi dodatkami, a ten jest taki ładny i już mam na niego ochotę 🙂

    1. Marta, a mi pleśniak wydaje się trudniejszym ciastem. Jeszcze nie robiłam. Może dlatego, że mojej mamie świetnie wychodzi 😉

  4. Witam, zrobiłam przed chwilą 🙂 Nieskromnie powiem, że wyszedł mi lepiej niż na zdjęciu. Skusiłam się na ten przepis szukając czegoś szybkiego z jabłkami i to był strzał w 10! Polecam!

  5. Piekę już 60 min w 180 C i patyczek jest wciąż wilgotny, to chyba nie szkodzi bonie chcę przesadzić żeby nie spalić ciasta

    1. Gosia, mam nadzieję, że keks dobrze się upiekł. Patyczek być może jest wilgotny, bo użyłaś takiego gatunku jabłek i może były w bardzo dużych kawałkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.