Ciasto z truskawkami i rabarbarem na zimno

|

Zapraszam na soczyste ciasto owocowe z truskawkami i rabarbarem. Truskawki o tej porze roku są słodkie i soczyste, rabarbar ugotowałam w soku z pomarańczy, z dodatkiem cukru. Dla kontrastu pomiędzy warstwami owocowymi znalazła się aksamitna warstwa jogurtowa. To ciasto jest idealne na gorące dni.

Zobacz wszystkie moje przepisy z truskawkami i z rabarbarem.

Ciasto z owocami na zimno

Ciasto z truskawkami i rabarbarem na zimno

  • pół kg rabarbaru
  • pomarańcza
  • 100 g cukru
  • pół kg truskawek
  • szklanka jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru brązowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

[:Listonic]

Rabarbar pokrój na kawałki długości 2 cm. Zalej sokiem z połowy pomarańczy, dodaj cukier, zagotuj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sok odparuje i zgęstnieje. Łyżeczkę żelatyny zalej 2 łyżkami zimnej wody, zamieszaj i odczekaj minutę, aż żelatyna napęcznieje. Dolej 50 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Połącz żelatynę z kompotem rabarbarowym i przełóż do prostokątnej lub okrągłej formy. Wstaw do lodówki aby masa szybko stężała.

Jogurt zmiksuj z cukrem. Dodaj łyżeczkę żelatyny przygotowaną jak poprzednio, najpierw w zimnej, a następnie w gorącej wodzie. Zmiksuj jogurt z wystudzoną żelatyną i przełóż na zastygniętą warstwę rabarbarową. Wstaw do lodówki.

Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki. Zalej sokiem z pozostałej połowy pomarańczy. Wymieszaj i odstaw na parę minut. W tym czasie przygotuj ostatnią porcję żelatyny i wymieszaj ją z truskawkami. Przełóż na zastygniętą warstwę jogurtową i wstaw do lodówki.

Ciasto z owocami na zimno

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

    1. Majanko, ja też lubię połączenie rabarbaru i truskawek 🙂 A rabarbar wolę w deserach na zimno niż w ciastach pieczonych.

  1. Witam,
    wczoraj zrobiłem to ciasto. Całkiem dobre, faktycznie trzeba przyznać. Ja jednak następnym razem zmienię trochę proporcję. Jesli weźmiemy 500g truskawek i 500 g rabarbaru to 'wytrawny’ smak rabarbaru zbyt mocno zdominuje reszte. Już się nie mogę doczekać jak następnym razem zrobię z takich proporcji: 1) rabarbar: 250-300 g rabarbaru, 80 g cukru, sok z 1/2 pomarańczy, żelatyny płaska łyżeczka 2) jogurt – jak w opisie, 3) truskawki – 750g-1kg, sok z 1 pomarańczy, 1,5-2 łyżeczki żelatyny. będzie cudownie bo kwaśny smak rabarbaru nie będzie aż tak dominował jak obecnie. Dzięki Olu za inspirację!

    1. Michal, każdy ma swój próg słodyczy, a jeszcze wszystko zależy od dnia i nastroju 🙂 Akurat potrzebowałam takiego kwaskowego ciasta, które idealnie pasuje na upał. W taki dzień jak dziś, wolałabym Twoje proporcje 🙂

  2. No w sumie masz oczywiście racje:) zależy od kilku czynników, w tym temperatury na dworzu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.