Ciasto marchewkowe

Bardzo proste i bardzo smaczne, czyli to, co mama trójki dzieci lubi najbardziej 🙂 Wyraźnie widoczne kawałeczki pomarańczowej marchewki dają bardzo fajny efekt. Smaku dodaje cynamon. A całe ciasto jest wilgotne podobno nawet bez dodawania oleju 🙂

Skorzystałam z przepisu Pauli, która wykonała to ciasto w formie o wiele bogatszej. Ja jednak preferuję prostotę i kuchnię, która nie wymaga długiego czasu spędzanego w kuchni… No może niezupełnie tak. Bardzo lubię spędzać dużo czasu w kuchni, ale inne obowiązki nie pozwalają mi na takie szaleństwa 🙂

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

  • 4 jajka
  • 2 szkl cukru
  • 1/4 szkl oleju (w oryginale cała szklanka, Paula nie dała wcale i zapewnia, że ciasto było wystarczająco wilgotne)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szkl startej na dużych oczkach marchwi
  • 2 szkl mąki pszennej
[:Listonic]
Jajka ubij z cukrem. Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj i wylej do natłuszczonej formy. Piecz w 180ºC przez ok 40 minut, a po upływie tego czasu przeprowadź próbę suchego patyczka i ewentualnie wydłuż jeszcze trochę czas pieczenia.
Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

17 komentarzy

  1. To również nasze ulubione:) Nam zawsze wychodzi takie ciemniejsze, bo ścieramy marchewkę na drobnych oczkach. Polecam – wtedy łatwiej „wmówić” dzieciom, że nie ma tam marchewki:)

    1. Aniu, rzeczywiście, moje dzieci nie były zainteresowane tym ciastem. Za to bardzo pasowało dorosłym. Muszę wypróbować wersję z przemycaniem marchewki 🙂

    1. Paula, wcale się nie dziwię, że masz ochotę na kolejne 🙂 Twoje było jeszcze bardziej atrakcyjne, więc tym bardziej nie dziwię się, że za nim tęsknisz.

  2. A ja właśnie wcinam muffinki dyniowe i tak sobie pomyślałam, że może czas odświeżyć jakiś przepis na marchewkowe ciacho. Czy to telepatia Olu? 🙂
    Buziak :*

  3. uwielbiam ciasto z marchewką! 🙂

    podobnie jak Ania ścieram marchew na drobnych oczkach i dodaję orzechy i owoce! ach 🙂

    1. Kawa, w takim razie ja też wypróbuję zetrzeć na drobnych oczkach i dodać orzechy. Muszę u Ciebie sprawdzić szczegóły.

  4. zaraz zrobię. ciekawi mnie, że brak oleju nie wpłynie na pogorszenie walorów tego cudeńka. więc go pominę- jako rzekły mądre głowy..dam znak jak mi wyszło

    1. Ma mi, aha, to o tym przepisie pisałaś, że jest bez oleju. Myślałam, że w tym najnowszym przeoczyłaś całą szklankę oleju 😉

  5. i upiekłam. bez oleju i bakalii, do cynamonu dodałam tylko kolegę w postaci kardamonu. jak dla mnie za słodkie, myślę, że nam wystarczyłaby w zupełności 1 szklanka cukru. i nazwałabym je nie marchewkowym, bo zupełnie nie przypomina tego z tradycyjnego przepisu- a poprostu biszkoptem z marchewką. ja wolę to ciężkie, bardziej piernikowe, no ale nie powiem, że to jest takie sobie- nie ma już 1/3..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.