Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Jesienią warto przynajmniej raz upiec ciasto ze śliwkami. Jeśli zdecydujecie się na ciasto z tego przepisu, to pewnie upieczecie je znowu. Jeszcze w tym sezonie 🙂 Śliwki idealnie się upiekły, nie wysuszyły, ale lekko odparowały, dzięki czemu ich smak jest bardzo intensywny. Ciasto jest miękkie i wilgotne. Najlepiej posypać je cukrem pudrem, co dodatkowo podnosi smak i wygląd ciasta.

Przepis znalazłam u Dorotus, ale zrobiłam po swojemu, to znaczy uprościłam . Jak na razie nie jestem aż tak dobrze zorganizowana, żeby wszystkie składniki wyjąć wcześniej i poczekać aż osiągną temperaturę pokojową. Moje ciasto wyszło świetne, więc nie czuję potrzeby czekania z pracą, z nadzieją, że ciasto wyjdzie jeszcze lepsze 😉 Poza tym ostatnio nie mam w domu zwykłego oleju i wszystko smażę na oliwie. Co wtedy wlać do ciasta? Sprawdźcie przepis poniżej.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

[Piekłam w dużej formie, 25 x 35 cm;
 można w mniejszej - ciasto będzie wyższe]
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (nie miałam dałam więcej sody – ciasto pięknie wyrosło, ale trochę czuć posmak sody, więc nie każdemu będzie to odpowiadało)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 50 g płynnego miodu – miałam skrystalizowany, rozpuściłam w ciepłej, nie gorącej wodzie
  • 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju palmowego (nadaje piękny kolor) lub słonecznikowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • cukier puder, do oprószenia
  • 1 kg śliwek

[:Listonic]

Jeśli Twój miód nie jest płynny, to nałóż odmierzoną ilość do miseczki i całość wstaw do większej miski z ciepłą, nie gorącą wodą.

Do malaksera wbij jajka, dodaj miód, jogurt, olej i oliwę. Na wierzch dosyp suche składniki i wszystko zmiksuj krótko na małych obrotach.

Blachę wyłóż papierem do wypieków. Wylej ciasto, wyrównaj. Na wierzchu układaj śliwki, przecięte na pół, rozcięciem do góry.

Piecz w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do „suchego patyczka”. Lekko przestudzone ciasto posyp przez sitko cukrem pudrem.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

15 komentarzy

  1. @Cooklet, było 🙂 Niestety już w czasie przeszłym, ale na tym moje pieczenie ciast ze śliwką na pewno się nie zakończy 🙂

  2. 2 smaki na pewno!Śliwki teraz rządzą 🙂 [karola] co do oliwy to ja ciasto marchewkowe robię zawsze z ogromną ilością oliwy z oliwek 😀 jest mokre, pyszne i takie inne..

  3. Olu było bardzo smaczne:) Dziękuję! Ja już od mniej więcej pół roku ciasta piekę na oliwie. Tak jak Ty nie używam oleju i również polecam. Moje kłopoty z żołądkiem po zjedzeniu smażonych potraw zniknęły:)

  4. Ciasto wygląda wspaniale Olu!
    I wiesz, ja też zwykle nie czekam aż składniki osiągną temperaturę pokojową;).
    Uściski:*

    1. Majanko, dzięki!
      Jeśli bez czekania aż składniki osiągną temperaturę pokojową ciasto wychodzi pyszne i piękne, to ja nie mam takiej potrzeby 🙂

  5. Kwintesencja jesieni!!!!! ośmielę się dodać, ze śliwki zawierają dużo witamin z gr B i C, potas (serce), fosfor (pasuje rozum) i beta karoten, a na dodatek Twoje ciasto wygląda (i smakuje pewnie też) wspaniale!!!

    1. Dla serca też oleje roślinne, zamiast masła 😉 Co prawda jeszcze lepiej by było, gdyby był tam olej rzepakowy, ale i tak jest nieźle 🙂

      1. Wianuszek, jak dla mnie, to jest świetnie! 🙂 Oliwę kocham bardzo i polubiłam ja nawet w ciastach. A olej palmowy mamy w domu ze względu na Alergika, który czasem nas odwiedza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.