Ciasto dyniowe

To ciasto jest zmienioną wersją ciasta marchwiowego. Równie proste, równie smaczne, ale dostępne tylko jesienią, więc… szybciutko je wypróbujcie, żeby Was koniec sezonu dyniowego nie zaskoczył 😉 A do picia proponuję podać herbatę cynamonową lub… wędzoną. Za poradę jakie ciasto upiec, kiedy „zupełnie nie mam na nic czasu, a muszę je mieć za 2 godziny gotowe”, dziękuję Ani. Ciasto przygotowuje się dość szybko, a potem już piekarnik musi sobie sam poradzić, bo ja mam ważniejsze rzeczy do ogarnięcia 🙂

A może wolisz: ciasto z marchwi albo coś innego z dyni?

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

  • 2 szklanki startej dyni
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

[:Listonic]

Jajka zmiksuj z cukrem na wysokich obrotach niemal do białości. Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo: mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, olej i startą dynię. Przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Może to być tortownica o średnicy 26 cm lub większa. Ja użyłam dwóch form prostokątnych o wymiarach 30 x 12 cm oraz 30 x 20 cm. Piecz w 200°C przez około godzinę, do „suchego patyczka”. Ania radzi po upieczeniu rzucić ciastem, ale ja miałam ceramiczną formę i nie chciałam ryzykować 😉

Ciasto dyniowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

17 komentarzy

    1. Aniu, polecam się na przyszłość 😉 Nawet nie wiesz jakiego mi smaka narobiłaś na gruszki pod kruszonką… Jutro chyba zrobię 🙂

    1. Aniu, przy najbliższej wizycie gości. A jeśli akurat nie nadarzy się taka okazja, to upiekę bez okazji 🙂

  1. zaraz zabieram się za pieczenie dyniowego ciasta. Jeszcze nie robiłam, ale dynię mam więc trzeba zaryzykować. Mam nadzieję, że się uda. Trzymajcie kciuki 😉

  2. A czy to ciasto poradzi sobie z mąką razową? Używam grahamów i razowych mąk w domu, także chciałabym spróbować w takiej wersji 🙂
    Pozdrawiam

    1. Ancona, nie próbowałam piec tego ciasta na mące razowej, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu 🙂

  3. Wyszło wyśmienite! Zrobiłam z połowy porcji i wystarczyło na jedną keksówkę. Super do ciepłego mleka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.