Ciasto drożdżowe z kruszonką

|

W ramach rozpieszczania męża zapoznałam się bliżej z wypiekiem ciasta drożdżowego pod kruszonką 😉 Oprócz Janka bardzo ucieszyła się Klara, która uwielbia chałkę, a ten wypiek jest do chałki podobny. Ja zachwyciłam się połączeniem takiego ciasta z sosem śliwkowym.
Przy tym przepisie wyszedł mój brak zorganizowania. Zaczęłam już mieszać składniki, kiedy zorientowałam się, że w domu nie ma ani jednego jajka. Za to miałam pure z dyni 🙂 Wyszło cudnie i nikt nie chciał wierzyć, że w tym cieście nie ma jajek 🙂

Przepis znalazłam u Wiosenki.

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto:

  • 3 szklanki (750 ml) mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 200 g pure z dyni
  • 100 g miękkiego masła
  • ćwierć szklanki cukru
  • szczypta soli

Na kruszonkę:

  • ćwierć szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 25 g masła

[:Listonic]

Mleko podgrzej do temperatury 37 stopni (w dotyku ma być ciepłe, ale nie gorące). Dodaj cukier, drożdże i zmiksuj przez chwilę. Dodaj pozostałe składniki ciasta, wymieszaj i wyrób. Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów).

Krótko wyrób, przełóż do formy (formatu A5) wyłożonej papierem do wypieków i znowu poczekaj aż wyrośnie.

Składniki kruszonki wymieszaj palcami. Posyp nią wyrośnięte ciasto.

Piecz około 30 minut w 190°C.

Ciasto drożdżowe z kruszonką 1Ciasto drożdżowe z kruszonką 2

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

10 komentarzy

    1. Evitaa, pure z dyni zdecydowanie mnie zadziwiło. Pięknie, ale dyskretnie podniosło smak ciasta.

    1. Wybredny, zamiast mleka można dodać nawet wodę. A jeśli potrzebujesz czegoś bliższego mleku, to proponuję mleczko kokosowe, ryżowe lub inne roślinne. Oczywiście kokosowe znacząco wpłynie na smak. Ryżowe nie jest wyraziste, więc nie powinno być wyczuwalne.

  1. Z dynią ciekawie brzmi. Ciasto drożdżowe uwielbiam, kojarzy mi się z leniwą niedzielą :)A robiłaś tę wersję ze świeżymi drożdżami? Wpływają jakoś na dynię? Ile ich użyc?

    1. Grace, zdecydowanie wolę suche drożdże. Zdarzało mi się kupić świeże, które po przyniesieniu do domu okazywały się wcale nie takie świeże 😉
      Opakowanie 7 g suchych drożdży (ok. 2 łyżeczki) możesz zamienić na 2,5 dkg drożdży świeżych.
      Wydaje mi się, że świeże drożdże nie powinny się kłócić z dynią 🙂 Na wszelki wypadek możesz najpierw zmiksować wszystkie składniki oprócz dyni, a mąki dać tylko połowę. Po wstępnym wymieszaniu dodaj dynię o resztę mąki. Wtedy nie powinno być żadnych problemów z dynią i świeżymi drożdżami w jednym wypieku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.