Brzoskwinie i jabłka pod kruszonką

Nawet na wyjeździe wakacyjnym zachciało nam się domowego wypieku. Tym razem proponuję wersję prostą, bez wyszukanych składników. Idealna na wakacje, kiedy nie chcemy się zbytnio napracować, aby uzyskać pyszny efekt. Wszyscy orzekli, że deser był pyszny, tylko „czuć malizną” 😉 Klara dorobiła dodatkową porcję samej kruszonki.

Brzoskwinie i jabłka pod kruszonką

Brzoskwinie i jabłka pod kruszonką

  • 3 brzoskwinie
  • jabłko
  • 100 g masła
  • 100 g (pół szkl) cukru
  • 200 g (1,5 szkl) mąki pszennej – w wersji fit żytniej typu 1200
  • szczypta soli
  • odrobina cynamonu

[:Listonic]

Masło włóż do miski i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj cukier, sól oraz mąkę i znowu posiekaj nożem, a następnie rozetrzyj palcami. Kruszonka powinna uzyskać konsystencję mokrego piasku.

Brzoskwinie i jabłko obierz, pokrój na cząstki, odrzucając pestki i gniazdo nasienne.

W naczyniu do zapiekania rozłóż owoce, a na nich kruszonkę. Na wierzchu delikatnie posyp cynamonem.

Piecz w 180°C przez około 25-35 minut.

Brzoskwinie i jabłka pod kruszonką 1Brzoskwinie i jabłka pod kruszonką 2

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

6 komentarzy

    1. Majanko, to prawda. Ten przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga zbyt wiele pracy, a deser wychodzi super smaczny. U mnie sprawdza się, gdy przychodzą niezapowiedziani goście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.