Brownie z fasoli, wegańskie i bezglutenowe

Brownie zawsze kusi! Moje dzieci, zapytane jakie ciasto chcą na swoje urodziny, zwykle mają jedną odpowiedź: brownie. Od teraz mamy jego zdrowszą i lżejszą wersję. Dzieci oczywiście wolą tradycyjną, ale dorosłym brownie z fasoli smakuje bardzo. Jest mniej słodkie, ale nadal smaczne, maziste, a jednocześnie lżejsze od zwykłego. Do tego akceptowalne dla wielu alergików, bo wegańskie i bezglutenowe.

Przepis znalazłam na blogu erVegan i troszkę uprościłam.

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli, wegańskie

[porcja na tortownicę o średnicy 21 cm]
  • puszka lub 1,5 szkl czerwonej fasoli
  • szkl migdałów lub mieszanki migdałów i innych orzechów
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 50 g kakao lub karobu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • pół szkl oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią

[:Listonic]

Siemię lniane zalej 9 łyżkami wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia.

Do malaksera włóż migdały i zmiksuj na najwyższych obrotach na mąkę. Dodaj odcedzoną i wypłukaną fasolę, namoczone siemię, kakao, olej, cukier, wanilię i zmiksuj na gładką masę.

Tortownicę nasmaruj lekko tłuszczem i jej dno wyłóż papierem do wypieków. Przełóż ciasto, wyrównując je zwilżonymi dłońmi.

Piecz w 180°C przez 50 minut, na dolnym piętrze piekarnika. Po 30 minutach wierzch ciasta przykryj papierem do wypieków.

Upieczone ciasto ostudź i schłodź w lodówce – wtedy będzie najsmaczniejsze.

Brownie z fasoliBrownie z fasoli

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

8 komentarzy

  1. Zrobiłem wczoraj i dziś już 3 kawałki poszły 🙂
    Pyszne, dziękuję Olu za przepis.

    Z tego co zauważyłem za szybko otworzyłem piekarnik, bo trochę opadło.
    I dwa, następnym razem z podwójnej porcji, bo nasza forma trochę większa była 🙂

    I tak je wybiegamy je z Asią 🙂

    Dzięki i pozdrowienia

    1. Piotr, bardzo się cieszę, że brownie Wam posmakowało 🙂 Uważaj na podwójną porcję, bo brownie jest najlepsze, gdy jest niezbyt wysokie. Ja ostatnio robię z tej ilości w blasze formatu A4.

      1. Dzięki Olu

        A tak, dzięki za spostrzeżenie. Zrobimy z podwójnej porcji, ale na większej blaszce. Powinno być trochę wyższe. Teraz robiłem na takiej trochę większej niż A4.
        I spróbuję z solą, o której mi pisałaś, choć my nie solimy i najpierw trzeba będzie kupić 😀
        pozdrowienia dla Janka

        ps. jeśli chcesz mogę zrobić i wysłać Ci zdjęcie na FB 🙂

          1. Olu
            Zdjęcia Ci wyślę obok tego.
            Zrobiłem podwójną porcję w większej blaszce.
            I wykorzystałem Twój pomysł z solą.
            Pycha wyszło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.