Babka waniliowo-kawowa z polewą z białej czekolady

Ta babka jest inspirowana kawą z lodami waniliowymi. Mieszają się w niej masa waniliowa z nutą kardamonu i masa kawowa, dosyć wytrawna w smaku. Dlatego zwieńczeniem jest słodka polewa z białej czekolady – moja ulubiona. Oczywiście najlepiej będzie podać do tego wypieku kawę, na przykład ze spienionym mlekiem. Wspaniałe zestawienie.
Kolejne próby pieczenia babki pokazały mi, że aby wyszła wilgotna i puszysta, trzeba ją piec w niższej temperaturze, czyli około 160 stopni.

Ten przepis prezentuję w ramach wielkanocnej kampanii marki KAMIS.

Babka waniliowo-kawowa

Babka waniliowo-kawowa z polewą z białej czekolady

Ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g masła
  • szkl cukru
  • 2 łyżki cukru Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
  • 4 jajka
  • szkl mleka
  • 1/4 szkl bardzo mocnej kawy (u mnie z 3 łyżek kawy rozpuszczalnej)

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g masła

[:Listonic]

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Pomoże to babce nie popękać przy pieczeniu.

Ciasto. Jeszcze ciepłą kawę wymieszaj z jedną łyżką cukru waniliowego. Do średniej miski przesiej mąkę, proszek, sodę i sól. Masło zmiksuj z cukrem i pozostałą łyżką cukru waniliowego na puszystą jasną masę. Miksując na niskich obrotach  dodawaj po jednym jajku, a następnie na zmianę trochę mąki i trochę mleka, aż do wyczerpania składników.
Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i wysyp mąką. Silikonowej formy nie trzeba smarować ani wysypywać, ale ja na wszelki wypadek smaruję. Do formy wlej 2/3 ciasta.
Do pozostałego ciasta dodaj przestudzoną kawę i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Wlej masę kawową do formy i zamieszaj ciasto długą drewnianą wykałaczką, aby powstały w cieście mazaje.
Babkę piecz przez godzinę w 160°C.

Uwaga: Pierwszą babkę upiekłam w 180 stopniach. Popękała, znowu urosła i musiałam ją piec około półtorej godziny. Wyszła dość sucha. Odradzam więc pieczenie w tak wysokiej temperaturze, mimo że niektóre przepisy tak właśnie podają. W internecie znalazłam też informację, że dobrze jest dodać łyżkę soku z cytryny.

Polewa. W niewielkim garnku zagotuj wodę. Na garnku postaw miskę z połamaną czekoladą i masłem. Dno miski nie powinno dotykać do wody. Trzymaj garnek na malutkim ogniu i mieszaj zawartość miski, aż powstanie gładka masa. Ciepłą masą polej przestudzone ciasto.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

25 komentarzy

    1. Aniu, bardzo mnie to cieszy. Ja też wypróbuję za jakiś czas wersję kakaową 🙂 Na razie kawowa mnie urzekła. I nawet dzieciom smakuje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.