Babka marmurkowa z kawą

Już jutro będzie okazja upiec z Kasią ciasto cytrynowe. Bądźcie na portalu ipla.tv o godzinie 15.00. Widzowie będą mogli wpływać na treść programu! Będą też konkursy z nagrodami (silikonowe stolnice i wałki oraz eleganckie formy do pieczenia marki Lurch, a także designerskie wyciskarki do cytrusów marki DeLonghi). Zapraszają Kasia i portal MojeCiasto.pl (tam przeczytacie, co przygotować na wspólne pieczenie).

Prosty przepis na ciasto na niedzielę lub – w wersji z polewą czekoladową – na Wielkanoc. Babka wychodzi puszysta i wilgotna. Bardzo aromatyczna, delikatnie kawowa, średnio słodka. Jeśli lubisz ciasta słodkie lub o wyrazistym smaku kawy, zwiększ ilość cukru lub kawy.

Zainspirowałam się przepisem u Dorotus, ale zrobiłam swoją wersję.

Babka marmurkowa z kawą

Babka marmurkowa z kawą

  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru (może być cała szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (u mnie, ze względu na dzieci, zbożowa)

Jajka (całe) zmiksuj z cukrem. Margarynę utrzyj. Do utartej dodawaj stopniowo zmiksowane jaja i ekstrakt wanilii, dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i zmiksuj.

Do formy do pieczenia (u mnie forma silikonowa na babkę, z kominkiem) wlej połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodaj kawę (ja nie rozpuszczałam). Masę kawową wlej na masę waniliową. Całość delikatnie i krótko wymieszaj widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszaj zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piecz około 50 minut w temperaturze 180ºC.

Babka marmurkowa z kawą

Wpis sponsorowany

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

26 komentarzy

    1. Asieja, rzeczywiście, na co dzień też się nadaje. Choć w pierwszym odruchu zaliczam ją do odświętnych, bo ma w sobie dużo tłuszczu… Właśnie z tego powodu smakuje mi również na drugi i trzeci dzień, kiedy ciut przeschnie 🙂

    1. Agata, ja również uwielbiam wszelkie wypieki i desery kawowe, choć kawoszem wcale nie jestem 🙂

    1. Grażyno, ja też lubię takie marmurkowe babki, tylko mi się przez długi czas wydawało, że one są pracochłonne. A tu niespodzianka, szybkie i łatwe 🙂

    1. Justinek, kawa jest dla mnie najlepszym z możliwych dodatków do takiej babki 🙂 A wyrosła rzeczywiście, nawet nadspodziewanie dobrze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.