Babka krówkowa

Niedawno upiekłam taką babkę z okazji imienin Łucji i okazała się tak pyszna, że pojawi się u nas również na Święta. Dla krówkożerców jest to pozycja obowiązkowa! Babka smakuje bardzo krówkowo, intensywnie. Jest wilgotna, dzięki dużej ilości masy krówkowej w środku. Dla nas uzależniająca 😉

Babka krówkowa

Babka krówkowa

  • 250 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g maślanki
  • puszka (około 500 g) masy krówkowej
  • masło + bułka tarta (do wysmarowania formy)

[:Listonic]

Masło utrzyj z cukrem brązowym na jasną puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem, a maślankę z 3/4 masy krówkowej. Do zmiksowanej masy maślanej dodawaj na przemian składniki mokre i suche, dokładnie mieszając lub miksując na małych obrotach.

Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przelej masę do formy. Piecz 50 minut w 175°C bez termoobiegu lub w 150°C z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w formie jeszcze na 10 minut. Dzięki temu nie opadnie. Lekko ostudzoną babkę ostrożnie wyjmij. Możesz wcześniej oddzielić ją od formy nożem. Przełóż na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Ciasto posmaruj pozostałą masą krówkową i posyp cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.

Babka krówkowa 1Babka krówkowa 2Babka krówkowa 3Babka krówkowa 4b

Babka krówkowa

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

    1. Możliwe, że taka mała puszka też wystarczy. Ewentualnie można całą jej zawartość użyć do ciasta, a polać roztopioną czekoladą 🙂

    1. Lemma, użyłam silikonowej formy, którą trudno wymierzyć. Mniej więcej można założyć, że jest to rozmiar tortownicy o średnicy 20 cm, z włożoną wkładką z kominem, czyli otworem o średnicy około 7 cm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.