Zielony groszek z czosnkiem i miętą

Kolejne proste rozwiązanie, z którego powstaje wspaniała potrawa. Do groszku dodałam zeszklony czosnek z cebulą i listki świeżej mięty. Najbardziej smakował mi z dodatkiem śmietanki kremówki.

Wpis bierze udział w blogowej akcji Zielono mi.

Zielony groszek z czosnkiem

Zielony groszek z czosnkiem

  • 400 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • garść listków mięty
  • sól morska, pieprz świeżo zmielony
  • 1/3 szkl śmietanki kremówki
  • łyżeczka masła

[:Listonic]

W rondelku, na oliwie zeszklij posiekany czosnek i cebulę. Dodaj groszek, 50 ml wrzącej wody, szczyptę soli i gotuj aż groszek będzie miękki. Dodaj porwane listki mięty, masło i śmietankę. Wymieszaj, podgrzej trochę i podawaj.

Poniższe zdjęcie zrobiła Emilka (8 lat). Mi się bardzo podoba!

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.