Bułeczki rozmarynowe

Kolejne pyszne pieczywo, łatwe i szybkie do wykonania. Tylko kilka składników, z których dla mnie najważniejsze jest mleko i oliwa. Bułeczki wychodzą dość tłuste. Jeśli nie lubisz takiego efektu, to zmniejsz ilość oliwy. Ja uważam, że oliwa jest zdrowa i można ją jeść bez wyrzutów sumienia. A dzięki jej użyciu bułeczki są miękkie i wilgotne również na drugi dzień. Na wierzchu posypałam je moim ulubionym zestawem, solą morską i rozmarynem.

Bułeczki rozmarynowe

Bułeczki rozmarynowe

  • 500 g mąki
  • paczka suchych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 90 g oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 320 g mleka

Do posypania:

  • sól morska gruboziarnista
  • rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy

[:Listonic]

Mleko podgrzej do temperatury około 37°C (kropla wylana na przegub dłoni powinna być przyjemnie ciepła). Wymieszaj w misce wszystkie składniki ciasta, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów. Kiedy ciasto podwoi objętość, czyli po upływie około pół godziny, podziel je na 12 części i uformuj kulki. Układaj je na blasze formatu A4, posmarowanej oliwą. Każdą bułeczkę posmaruj oliwą, posyp solą i rozmarynem. Pozostaw do wyrośnięcia na 15-30 minut. Wstaw do piekarnika dobrze nagrzanego do 180°C. Piecz około 30-40 minut.

Bułeczki rozmarynowe

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

13 komentarzy

    1. Monika, nie sprawdzałam, ale wydaje mi się, że spokojnie możesz użyć mleka ryżowego. Możesz nawet użyć wody, tylko wtedy bułeczki będą miały wnętrze podobne do ciasta na pizzę 🙂

    1. Monika, to super! Cieszę się, że robisz jeszcze raz, bo to oznacza, że Wam posmakowały 🙂 Dzięki za informację, że z mlekiem ryżowym też dobrze wychodzą!

  1. Zrobię jutro na śniadanie, nieobyta jestem z suchymi i stąd pytanie

    Pozdrawiam wieczorową porą:)

    1. Maciej, w takim razie koniecznie zrób znowu – powinny wyjść doskonałe 😉 Cieszę się, że przepis Ci się spodobał 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.