Bułeczki ziołowe ekspresowe

Bardzo pyszne pieczywo, którego smak można dowolnie modyfikować. Podany zestaw przypraw jest tylko propozycją, która mi posmakowała. Takie bułeczki zrobicie w niecałą godzinę, więc nawet dla niespodziewanych gości możecie je wykonać.

Takie bułeczki podałam do Sałaty ze szpinakiem, szynka szwarcwaldzką i orzechami.

Bułeczki ziołowe

Bułeczki ziołowe ekspresowe

Ciasto:

  • torebka suchych drożdży
  • 400 g mąki
  • pół szkl ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Farsz:

  • 3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki oregano
  • mała szczypta soli morskiej gruboziarnistej

[:Listonic]

Składniki na ciasto wymieszaj lub zmiksuj i krótko wyrób. Przełóż ciasto do miski, przykryj folią lub włóż miskę do plastikowej reklamówki. Odłóż na 20 minut w ciepłe miejsce. Jeżeli w Twojej kuchni jest zimno, to możesz wstawić miskę z ciastem do większej miski z ciepłą, ale nie gorącą wodą.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyjmij z miski. Rozpłaszcz je i rozciągnij na kształt prostokąta. Na wierzch nalej oliwę i rozsmaruj ją pędzelkiem. Wszystko posyp równomiernie ziołami i solą. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na plastry grubości około 1,5 cm. Nie przejmuj się, jeśli nie mają idealnego kształtu – moim zdaniem takie nierówne są nawet bardziej apetyczne.

Plastry ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Wstaw do piekarnika dobrze nagrzanego do 220°C. Ja piekłam na dwóch blachach, włożonych do piekarnika na dwóch różnych poziomach, a po 10 minutach zamieniłam blachy miejscami. Piecz bułeczki przez około 15 minut, aż ładnie się zrumienią.


Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

20 komentarzy

  1. Mniam, chętnie zrobię, ale mam jedynie świeże drożdże 🙂 mozna zastąpic te suche , 14g świeżych?

    1. Ancona, oczywiście 🙂 Tylko ze świeżych dobrze jest najpierw zrobić zaczyn z łyżką mąki, 1/4 szklanki ciepłej wody i cukrem. Dopiero kiedy zaczyn urośnie dodaj pozostałe składniki.

    1. Kabamaiga, Ty mi się kojarzysz z dobrym pieczywem, więc rzeczywiście takie bułeczki w Twojej kuchni już sobie wyobrażam 🙂

  2. a na orkiszowej graham też wyjdą? Pewnie trzeba dać z 20% mniej mąki, bo jest cięższa. Ale jakie ładniutkie i apetyczne 🙂

    1. Iwona, niestety nie próbowałam zamieniać w przepisach mąkę zwykłą na mąkę graham, więc nie mam pojęcia jaki jest przelicznik. Jeśli wykonasz taką próbę, to daj znać ile mąki użyłaś!

  3. Pyszne bułeczki robiłam je wczoraj, ale z tej podanej ilosci mi wyszlo tylko 13, a widze ze u Ciebie to ciasto bardziej wyrosło, moze jakas moja paczka drozdzy jest mniejsza:D Dzis za to przygotowuje buleczki z rozmarynem i sola morska, czekam az ciasto wyrosnie:) jakos nigdy nie piekłam sama pieczywa, a to nic strasznego i trudnego, a nawet powiedzialabym ze latwe proste i przyjemne 😀

    1. Daria, bardzo się cieszę, że ten przepis przekonał Cię do ciasta drożdżowego 🙂
      Jeśli chodzi o słabe wyrastanie ciasta, to aktualnie podstawowym problemem jest niska temperatura powietrza. Warto dobrze przykryć ciasto i podstawić przy kaloryferze lub nagrzewającym się piekarniku.

  4. Wykorzystałam Twój przepis wymieniając mąkę na orkiszową. Ciasto ładnie wyrosło (na świeżych drożdżach). Wykorzystałam 2 szklanki mąki. Więc jeśli ktoś chciałby zrobić wersję bardziej light – wyjdzie na 100% 🙂

    1. Magda, też często stosuję wymiennie mąkę pszenną z orkiszową. Przy pieczeniu zachowują się podobnie 🙂
      Dzięki za Twoje podpowiedzi 🙂

  5. Komentarz…

    Buleczki sa fantastyczne. W identyczny sposob pieke slodkie drozdzowki z serem lub marmolada.

    1. Mika, ja też lubię i robię takie zawijane bułeczki na słodko 🙂 Mają wiele uroku i wołają, żeby ich spróbować 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.