Zupa z cukinii, marchwi i pietruszki

Dziś będzie o tym, co lubię na obiad najbardziej, czyli o warzywach. Prosto i szybko, bez gotowania wywaru, bez ciężkich dodatków – chyba, że lubicie, to mam pomysł co pasuje.
Trzy proste warzywa (jeśli nie macie cukinii, to z selerem też powinno wyjść fajnie), tymianek, trochę miodu. Kilka minut przygotowania składników, 20 minut gotowania i zdrowa zupa gotowa. Jest delikatna i lekka. Jeśli nie zjem nic więcej, to zwykle i tak czuję się najedzona, a jednocześnie nie ociężała.

Zupa z cukinii, marchwi i pietruszki

Zupa z cukinii, marchwi i pietruszki

  • cukinia lub ew. seler (560 g)
  • 2 marchewki (300 g)
  • korzeń pietruszki (100 g)
  • pół łyżeczki tymianku
  • kopiasta łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska i pieprz czarny świeżo zmielone
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub łyżka masła

[:Listonic]

Warzywa umyj. Marchewkę i pietruszkę obierz. Wszystkie zetrzyj na grubych oczkach tarki lub zmiksuj na takiej wielkości kawałki (najpierw marchewkę i pietruszkę, a następnie dodaj cukinię, która jest miękka i łatwo ją posiekać). Do rondla o grubym dnie wlej oliwę, włóż warzywa i duś na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj około 3/4 litra wrzątku (lub mniej, aby zupa była gęsta), tymianek, trochę soli i pieprzu i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj miód oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli chcesz by zupa była bardziej sycąca, to tuż przed podaniem dodaj do niej masło i wymieszaj. Jeśli wolisz śmietanę kremówkę, to dodaj ją już na talerzach.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

  1. Zupy to zaraz po deserach moja druga słabość. Taką też sobie upitrasze, bo nie wymaga poszukiwania składników, a i kolor kusi, by o niej już nie rozprawiać, a wziąć się do roboty.
    Lubię przepisy z niewielką ilością składników, bo nie mam spiżarki, by móc przechowywać różności i wybierać sobie co kubeczki smakowe zapragną

    1. Mami, ja tak samo preferuję minimalną ilość składników w potrawach 🙂 Z tych samych powodów, co Ty.

    1. Karmel-itka, jak Ty to fajnie ujęłaś, że ta zupa jest dla głodnych, zziębniętych i chorych 🙂

  2. Pomysł super.
    Przepraszam za profanacje ale dodałem 1/8 cebuli, ząbek czosnku, 1/10 papryki (według własnego smaku).
    Rewelacja.

    1. Wybredny, wybaczam „profanację” i cieszę się, że wypróbowałeś ten przepis 🙂

  3. Zrobiłam właśnie. Chyba dodałam za dużo wody, bo smak nie jest esencjonalny, a i za mało cukinii, bo kolor nie urzeka- w przeciwieństwie do Twojej fotki. Dobra, choć czegoś mi brak

    1. Mami, możliwe, że powinnam nanieść poprawkę co do ilości wody. Ta zupa powinna być gęsta. Oczywiście cukinie maja u nas bardzo różną wielkość, więc możliwe, że moja była większa. No i pamiętaj, żeby jej nie obierać.
      Myślę, że gdybyś dodała mniej wody lub więcej warzyw, to by Ci niczego w niej nie brakowało. Zrobię jeszcze jedną próbę i zmierzę ile dokładnie wody wlewam.
      Dzięki za podzielenie się uwagami! 🙂

    2. Mami, spisałam ile ważą moje warzywa i zmodyfikowałam proporcje, aby zupa miała intensywniejszy smak. Taką zupę jem dzisiaj 🙂
      A jeśli chcesz aby Twoja zupa była tak gęsta jak na zdjęciu, to wystarczy pół litra wody. Ja jadłam rzadszą, taką jak w przepisie, ale do zdjęcia nałożyłam więcej gęstego, żeby było widać, co jest w środku.

  4. Anna, Maja dała sygnał, że jej zupa wyszła zbyt rzadka. Dlatego od razu zaznaczam, że ilość wody zależy od wielkości użytych warzyw i może być mniejsza niż w przepisie.

  5. zrobiłam tą zupkę tydzień temu, bo jakoś tak szarawo i smutno było.. jest pyszna! ja ją jeszcze na koniec zblendowałam by była jeszcze bardziej gęsta, i na gorąco czuć tymianek, a gdy zupka ostygnie i jest bardziej letnia, czuć miód 😀 świetny przepis, bym nie wpadła na to by dodać do niej miód i byłam specyficznie nastawiona, ale świetnie pasuje 🙂

    1. Tanroth, bardzo się cieszę, że zupa tak Ci posmakowała. Ja też bardzo lubię takie smaki i często do nich wracam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.