Palmiery

Jeśli zauważycie na półce w sklepie ciasto francuskie, to bierzcie śmiało. Za kilka złotych, 5 minut pracy i 15 minut pieczenia powstanie pyszna słodkość, którą można dziś poczęstować bliskich. Nawet kształt ma zbliżony do serca 🙂 Wykonałam takie mini palmiery dla dzieci, ale możecie użyć większego arkusza ciasta i zrobić duże.

Palmiery

Palmiery

Palmiery

  • ciasto francuskie – u mnie kwadrat o boku 25 cm
  • 3 łyżki cukru, najlepiej brązowego, ale zwykły też się nadaje
  • ew. łyżeczka cukru pudru
  • opcjonalnie cynamon

[:Listonic]

Na blacie lub stolnicy przesiej cukier puder lub rozsyp zwykły cukier. Na nim ułóż ciasto. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do podłoża.  Cały arkusz ciasta posyp równomiernie cukrem i ewentualnie cynamonem. Zwijaj boki ciasta do środka. Powstały podwójny rulon pokrój na plasterki grubości około 5 mm. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą do pieczenia. Piecz w 190°C przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, wyjmij na chwilę blachę, przewróć palmiery na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut. Zaglądaj do nich i ewentualnie zmniejsz temperaturę lub wyjmij wcześniej. W zależności od piekarnika może się zdarzyć, że palmiery będę się piekły dłużej. Szczególnie jeśli zrobisz większe.

Palmiery

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

23 komentarze

    1. Majanko, to teraz możesz wypróbować,s koro się okazało, że są takie tanie i proste do wykonania 🙂

    1. Evitaa, dzieki za natchnienie na kolejne smaki. Zrobiłyśmy już i z dżemem i z czekoladą. A teraz myślę o masie kajmakowej 🙂

    1. Mężu, skoro można, to dziś znowu były 🙂 Tylko nie ma takiej ilości, z której coś zostałoby na drugi dzień. Chyba, że schowam przed dziećmi, jak te dla Ciebie 🙂

  1. Dotychczas jadłem tylko kupowane.
    Smakuje mi ten rodzaj ciasta.
    Musimy zrobić takie pyszności.

  2. zrobiłam na walentynki, tylko dół ścisnęłam dosyć mocno i troszkę porozsuwałam końce by wyglądały jak serduszka 🙂 przed upieczeniem – serduszka jak się patrzy, po upieczeniu – może połowa 😀 i ciasto posmarowałam roztopionym masłem, nie byłam pewna czy ta mieszanka cukru i cynamonu będzie się trzymać.. i dodałam kardamonu dla zapachu i smaku 😉

    1. Tanroth, ja też zrobiłam wersję z sercami, z których po upieczeniu połowa przypominała serca 🙂 Na stronie fanów 2 smaki na Facebooku można zobaczyć zdjęcia.
      Rzeczywiście bez smarowania masłem cukier trochę wypada przy krojeniu i przenoszeniu na blachę. Na koniec zebrałam ten rozsypany farsz i posypałam nim palmiery na blaszce, przed wstawieniem do piekarnika.
      Kardamon też mi chodził po głowie. Wypróbuję w najbliższym czasie.

    1. Niestety, taki czas. W naszej szkole i przedszkolu podobno w tym tygodniu zdrowych jest około połowa dzieci. Reszta choruje. To nas zmobilizowało do powrotu do świeżych soków z sokowirówki – najlepszy lek!

    2. U nas też nie wszystkie dzieci piją soki. Emilka konsekwentnie odmawia, bo ma alergię na surowe warzywa i owoce. Ja też mam, ale jak widzę sok, to alergię ignoruję 😉
      Miksturę czosnkowo-miodowo-cytrynową pamiętam z dzieciństwa 🙂 Fajna jest!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.