Surówka z dyni i jabłka, z suszoną żurawiną (+film)

Zapraszam Was na surówkę, która dla mnie była drugim śniadaniem. Bardzo soczysta, słodko-kwaśna. Żurawina dodała jej ciekawego smaku. Miło jest od czasu do czasu trafić na jej słodki, skoncentrowany smak. Wszystko zalałam dobrą oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie jest to konieczne, ale ja lubię.
W wykonaniu tej surówki pomogła mi szatkownica Moulinex. Jeśli też chcielibyście mieć taką pomoc w kuchni, to zapraszam do udziału w konkursie.

Surówka z dyni i jabłek, z żurawiną

Surówka z dyni i jabłka, z suszoną żurawiną

  • jabłko
  • dynia (wagowo mniej więcej tyle samo, co jabłka)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy lub płynnego miodu
  • mała garść suszonej żurawiny

[:Listonic]

Żurawinę wsyp do małej miseczki i zalej częścią soku z cytryny. Jabłko i dynię obierz, odkrój z jabłka gniazdo nasienne, a z dyni farfocle. Zetrzyj dynię na małych oczkach, a jabłko na grubych oczkach tarki. Dodaj żurawinę i oliwę i wszystko wymieszaj.

Surówka z dyni i jabłek, z żurawiną

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

10 komentarzy

  1. Brawa dla Emilki! Oliwę leję w sumie do wszystkich surówek (o ile nie są z jogurtem lub śmietaną) i szczerze to polecam

    1. Wybredny, idź po dynię, bo teraz są pyszne i tanie 🙂
      Mi też się podoba to słowo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.