Placuszki z cukinii i marchwi

Te placuszki wykonałam z tego samego zestawu warzyw, co przy zupie z cukinii, marchwi i mleka kokosowego. Tym razem jednak nie doprawiłam ich w stylu azjatyckim, ale raczej włoskim, bo dodałam jedynie tymianek. Placuszki wyszły miękkie, a miejscami leciutko chrupiące. Aromatyczne dzięki dodaniu tymianku. Podałam je ze wspomnianą już zupą, co stanowiło oryginalne, ale ciekawe połączenie smaków. Podobają mi się kolory takich placuszków 🙂

Jeśli chcesz, aby placuszki były całkowicie miękkie, bez chrupiących elementów, podduś starte i posiekane warzywa na łyżce oliwy, przestudź i dopiero wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Placuszki z cukinii i marchwi

Placuszki z cukinii i marchwi

  • średnia cukinia
  • marchewka
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 1,5 łyżki mąki
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

[:Listonic]

Marchewkę obierz, cukinię umyj i wszystko zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Warzywa wymieszaj z jajkiem, mąką, tymiankiem i przyprawami. Patelnię do naleśników postaw na średnim ogniu i posmaruj odrobiną oliwy – najłatwiej zrobić to silikonowym pędzelkiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnię nalewaj małe porcje masy placuszkowej i smaż na złoto z obu stron.

Placuszki z cukinii i marchwi

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

17 komentarzy

  1. Lubię takie sezonowe placuszki.
    Urzekły mnie ich barwy 🙂
    Smak zapewne jest rewelacyjny.
    Pozdrawiam serdecznie nocną porą 🙂

    1. Alda, ja też takie placuszki bardzo lubię, a ich kolory są po prostu… kolorowe i zachęcające do spożycia 😉

  2. śliczne! a w domu mam akurat cukinię, co prawda żółtą, ale myślę, że też się nada 🙂

        1. Tanroth, bardzo się cieszę 🙂 Ja mam słabość do takich naturalnie słodkich kombinacji.

    1. Flusso, mi też bardzo podoba się ich wygląd.
      Oczywiście najistotniejsze jest, że równie dobrze smakują 🙂

  3. Trafilam przypadkiem na ta stronke i przepis… Placuszki sa super, filmiki bardzo sympatyczne i pomysly genialne. Nawet takie beztalencia kucharskie jak ja, moga cos fajnego przygotowac i znalezc inspiracje. Dziekuje 🙂 Tylko tak dalej!

    1. Agata, super! W takim razie polecamy inne nasze filmiki z dokładnymi instrukcjami przygotowania potraw 🙂

  4. Czy można wszystko zetrzeć na małych oczkach tarki?! Ile placuszków wyjdzie z tych składników?

    1. Majka, tak, możesz zetrzeć warzywa na małych oczkach. Ilość placuszków zależy od wielkości placuszków, wielkości marchewki i cukinii. Samej masy wychodzi objętościowo ponad pół litra. Daje to około 20 placuszków, ale jest to liczba bardzo orientacyjna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.