Truskawki i rabarbar pod kruszonką (+film z serii Bajeczne smaki)

|

Wiem, wiem, że sezon już się kończy. Składanie filmów zajmuje mi więcej czasu niż zwykły wpis. Jednak akurat tego typu deser można przygotować z dowolnych sezonowych owoców, więc zachęcam do rozwinięcia własnej fantazji 🙂
A jeśli chodzi o połączenie smaku truskawek i rabarbaru, to jest ono bardzo wdzięczne, bo słodkie truskawki ładnie kontrastują z kwaśnym rabarbarem.

Truskawki i rabarbar pod kruszonką

Truskawki i rabarbar pod kruszonką

  • pół kg rabarbaru
  • pół kg truskawek
  • kilka łyżeczek cukru
  • łyżka cukru trzcinowego do posypania kruszonki

Kruszonka:

  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 300 g mąki

[:Listonic]

Formę wielkości kartki A4 posmaruj odrobiną oleju (nie jest to konieczne). Rabarbar umyj, pokrój na niewielkie kawałki i rozłóż równomiernie w formie. Truskawki umyj, usuń szypułki. Większe przekrój na pół lub na ćwiartki. Rozłóż równomiernie na rabarbarze. Jeśli truskawki nie są bardzo słodkie, to posyp je kilkoma łyżeczkami cukru. W malakserze zmiksuj składniki kruszonki. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Rozłóż ją równomiernie na truskawkach. Na wierzchu posyp cukrem trzcinowym – dzięki temu kruszonka ładnie się zrumieni. Piecz w 180°C z termoobiegiem lub w 200°C bez termoobiegu przez 20-30 minut.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

11 komentarzy

    1. Alda, mnie też ujmuje w owocach pod kruszonką to, że jest prosta i efektowna. A z dodatkiem lodów to już fantastyczna 🙂

    1. Jolu, my też takie desery uwielbiamy 🙂 Nie ma to jak pieczone słodkie owoce, które puściły sok. A do nich chrupiąca kruszonka i zimne lody 🙂

    1. Tanroth, warto taki trik stosować, jeśli lubisz ładnie przypieczony wierzch ciasta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.