Deser jogurtowo-galaretkowy (+film z serii Bajeczne smaki)

W taki upał przyda się coś dla ochłody 🙂 Bajeczne smaki proponują prosty i szybki do wykonania deser, który uratuje Was w gorące dni. Orzeźwia, a przy jego wykonaniu nie trzeba włączać piekarnika 😉

Zobacz podobny przepis: kolorowe ptasie mleczko.

Deser jogurtowo-galaretkowy

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. robię na dzień ojca 🙂 ale w szklanym bo silikonowej jeszcze się nie dorobiłam.. i jestem ciekawa co się stało z pierwszą galaretką skoro Ania różową warstwę dała jako pierwszą a w wersji gotowej jest ostatnia 🙂 i myślę, że dla osób robiących pierwszy raz taki deser warto by dodać, że galaretki muszą być wystudzone, zarówno te które będzie się miksować z jogurtem jak i te wylewane na poszczególne warstwy. ja kiedyś chciałam być szybsza i warstwę galaretki zalałam gorącą rozpuszczoną, bo myślałam, że i tak wystygnie, a tu proszę, rozpuściła warstwę galaretki i kolory się wymieszały. oczywiście została zjedzona, ale straciła na wyglądzie 🙁

    1. Tanroth, poruszyłaś kilka istotnych kwestii, więc po kolei:
      – szklane naczynie jak najbardziej się nadaje 🙂
      – gratuluję spostrzegawczości: na potrzeby filmu wcześniej Ania przygotowała już zastygniętą galaretkę, a na filmie tylko pokazała ja przygotować jedną warstwę 🙂
      – Ania nie studzi galaretek, dlatego nie dodała takiej uwagi; ja studzę, bo wtedy po zmiksowaniu z jogurtem, masa wychodzi bardziej puszysta
      – masz absolutną rację jeśli chodzi o zalewanie poprzednich warstw gorącą galaretką
      Dzięki za Twoje uwagi. Dochodzę do wniosku, że warto zrobić film z ptasim mleczkiem dla początkujących 🙂

  2. No brawo – jedzenie – a nie tuczy
    Czy macie pomysł na galaretke w kolorach tęczy?
    ( czerwona pomaranczowa żółta zielona niebieska granatowa fioletowa )
    Ale czy 7 smaków będzie pasowało do strony?

    1. Wybredny, nasze nigdy nie tuczy 😉
      Są takie galaretki w różnych dziwnych kolorach, ale z tyloma kolorami to już trochę dużo pracy i czasu by zeszło. Raczej nie zrobimy tylu warstw.
      No i masz rację – taka ilość nie pasowałaby do strony 2 smaki 😉

  3. To i ja się dołączę do dyskusji celem wyjaśnień:)
    Galaretkę jak najbardziej studzę:) tylko nie doprowadzam do stężenia. Jest chłodna w stanie płynnym i taką miksuję z jogurtem:)

  4. Olu, pewnie, że warto, bo to jeden z tych deserów co równie prosto się go robi i równie prosto można popsuć 😉 i w upały, obok lodów, galaretka to najlepsze co może być 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.