Sernik tradycyjny

Bardzo chciałam pokazać Wam ten przepis przed Świętami. Jest to „zwykły” tradycyjny sernik. Prosty do wykonania. Jednak drobne szczegóły sprawiają, że jest bardzo delikatny i wyjątkowo pyszny 🙂 Przepis dostałam od Hani, od której mam też przepis na szarlotkę najlepszą na świecie 🙂 Bardzo polecam oba te ciasta!

Sernik Hani

Sernik tradycyjny

[Proporcje na dużą blachę. Wykonałam z połowy porcji i piekłam
w formie o wymiarach 19x28 cm i dwóch okrągłych kokilkach
o średnicy 9 cm]
  • 10 żółtek
  • 2 szkl cukru
  • 250 g masła roślinnego
  • 2 kg sera zmielonego (z wiaderka)
  • 3 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy – dałam domowy cukier z wanilią
  • 6-7 białek
  • rodzynki – pominęłam

[:Listonic]

Żółtka z cukrem ubij na puszystą białą masę. Dodaj pokrojone masło roślinne i ser i zmiksuj. Dodaj budynie śmietankowe i cukier waniliowy i ponownie zmiksuj. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z masą.

Jeśli dodajesz rodzynki, to zalej je wrzątkiem na 15 minut, odsącz na sitku i dodaj do masy serowej. Wymieszaną masę wlej do formy wysmarowanej masłem. Piecz w 190C aż sernik się podniesie, a skórka będzie złotobrązowa na brzegach, czyli przez około 1,5 godziny.

Jeśli masz Thermomix:

Żółtka i cukier zmiksuj z motylkiem – czas 5 minut, obroty 3. Dodaj masło i ser – zdejmij motylek, czas 1 minuta, obroty 5. Dodaj budyń i cukier waniliowy – czas 10 s, obroty 5. Przełóż masę do miski i dalej postępuj jak w przepisie wyżej, czyli dodaj ubitą pianę itd.

Sernik Hani

 

Przejrzyj też inne serniki na moim blogu.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

23 komentarze

  1. wygląda kusząco, ale czy brak spodu nie jest odczuwalny? z chęcia spróbuję, bo co dobry sernik, to dobry sernik..

    1. Ma mi, a co masz na myśli pytając o odczuwalność braku spodu? Ten sernik daje się wziąć w rękę – nie rozpada się. A brak kruchego ciasta, moim zdaniem nie wpływa ujemnie na smak całego sernika, ale to już kwestia gustu. Mi smakuje bardzo. Wielu naszym wspólnym znajomym również. Jak może pamiętasz ciasta Hani W. są zawsze rewelacyjne 🙂

  2. O taki właśnie serniczek lubię, zwykły, klasyczny bez dodatków czyli rodzynek 😀 wpraszam się na serniczek 😉

    1. Samantha, ja mam też dużą słabość do serników kremowych, ale sernik z tego przepisu jest świetny!

    1. Jolu, wypróbuj ten sernik, bo to jest taki pewniak: solidny przepis, który powinien zawsze wyjść.

  3. Mam pytanie – a mianowicie, ta proporcja co pani tu podaje, to jest już po tej podziałce, czy to dopiero samemu trzeba sobie podzielić? Czy masło roślinne można zastąpić zwykłym 82% tłuszczu??

    1. Anula, podaję proporcje na dużą blachę. Ja piekłam z połowy podanych tu porcji.
      Co do masła, to nie sprawdzałam, ale wydaje mi się, że będzie różnica w smaku. Prawdopodobnie sernik z dodatkiem masła extra będzie cięższy od sernika z masłem roślinnym. Jeżeli wypróbujesz, to bardzo proszę o komentarz jak wyszedł sernik z masłem z mleka krowiego 🙂

  4. Mam pytanie – jeżeli mam blachę taką 35X40 cm to jeszcze zwiększyć proporcje skladników bo zależy mi na tym żeby był taki wysoki jak na zdjęciu.

    1. Kinga, ja piekłam z połowy podanych składników. Według moich obliczeń, jeśli weźmiesz takie ilości składników, jak podane w przepisie, to Twój sernik powinien być odrobinkę niższy niż mój. Różnica będzie minimalna (około 3 mm), więc ja nie zwiększałabym ilości składników.

    1. Ewelina, takie proporcje są w przepisie. Możesz oczywiście spróbować wersji z użyciem wszystkich białek – sernik wyjdzie delikatniejszy. Może dla Ciebie ta wersja okaże się smaczniejsza:)

  5. Wyszedł bardzo dobry, robiłam 13 jaj. Użyłam wszystkie białka i skórkę z pomarańczy.

    1. Karolina, bardzo się cieszę. Ze skórką pomarańczy też bym chętnie spróbowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.