Baci di dama, czyli pocałunki kobiety

Ciastka kruche są tu mocno czekoladowe. Mam wrażenie, że jem coś zdrowego, dzięki mące pełnoziarnistej. Choć… chyba następnym razem zrobię ze zwykłą mąką, bo pasowałaby mi tu bardziej. Nadzienie karmelowe jak zawsze fantastyczne – mam do niego słabość. Cała sztuka polega na odpowiednio mocnym skarmelizowaniu cukru. Jeśli skarmelizuje się za słabo, to nadzienie wyjdzie za słodkie, jeśli za mocno, to nadzienie będzie gorzkie. Jednak dopuszczalny margines błędu jest spory, więc nie trzeba się obawiać prób 🙂

Przepis znalazłam w relacji z programu telewizyjnego, a jego autorami są Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

Baci di dama

Baci di dama, czyli pocałunki kobiety

Ciasteczka:

  • 125 g mielonych migdałów
  • duża szczypta soli ( najlepiej morskiej)
  • 125 masła
  • 80 g drobnego cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • 100 g mąki pszennej razowej graham
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Nadzienie karmelowe:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 25 ml wody
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40 g masła

[:Listonic]

Najpierw przygotuj nadzienie karmelowe: W rondelku o grubym dnie lub na głębokiej patelni podgrzej cukier, wodę i miód. Nie mieszaj. Po około 7 minutach powstanie karmel. Kiedy będzie złocistego koloru, dodaj podgrzaną wcześniej śmietanę i wymieszaj. Kiedy masa przestanie bulgotać, podgrzej ją, dodaj masło i wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.

Teraz przygotuj ciasteczka: W misce wymieszaj zmielone migdały, sól, nasiona z laski wanilii, cukier i kakao. Dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób ciasto. Formuj z niego kulki o średnicy około 2 cm. Na blasze wyłożonej papierem do wypieków układaj ciastka i lekko spłaszczaj. Piecz w 180ºC przez około 10 minut. Kiedy ciasteczka przestygną, wybieraj po dwa, nakładaj na jedno łyżeczkę nadzienia i łącz z drugim.

Jeśli masz Thermomix:

Zmiel migdały – czas 20 s, obroty 10. Wyjmij migdały, włóż masło pokrojone na kilka kawałków i zmiksuj – czas 10 s, obroty 5. Dodaj pozostałe składniki na ciasteczka i wymieszaj: czas 20 s, obroty 3,5. Dalej postępuj zgodnie z powyższym przepisem.

Baci di damaBaci di dama

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

15 komentarzy

    1. Alexa, to przyjęcie mi się spodobało 🙂 A wszystko przez Łucję, która akurat wyjęła te naczynka z szafki.

    1. Kabamaiga, może trochę tak wyglądają, ale smakują zupełnie inaczej niż delikatne makaroniki. A w wykonaniu są rzeczywiście bardzo łatwe 🙂
      Uczę się robić zdjęcia porządnym aparatem, więc mam nadzieję, że coraz więcej będzie takich pięknie wyglądających.

    1. Kasiu, nie, w smaku i strukturze nie mają z makaronikami nic wspólnego… Ale coś w ich wyglądzie musi być, skoro już kolejna osoba ma skojarzenia makaronikowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.