Tarta z karmelizowanymi porami, orzechami i serem pleśniowym, na cieście razowym

Ja nadal tylko o jednym… Tarta! 🙂

Farsz z karmelizowanymi porami jest moim absolutnym hitem tego sezonu. Z prażonymi orzechami i serem pleśniowym komponuje się doskonale. Ciasto razowe w tym przypadku też bardzo dobrze pasuje, no i jest przecież zdrowsze, więc warto wypróbować taką opcję.

Bardzo polecam również roladki z pizzy z takim właśnie nadzieniem.

Tarta z karmelizowanymi porami, orzechami i serem pleśniowym, na cieście razowym

Tarta z karmelizowanymi porami, orzechami i serem pleśniowym, na cieście razowym

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej zwykłej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • duży por
  • łyżka oliwy
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 g sera pleśniowego, np. lazur

[:Listonic]

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Pora umyj dokładnie i pokrój na plasterki jego białą i jasnozieloną część. Smaż na oliwie, pod przykryciem przez 10 minut, aż por lekko się zrumieni. Poczekaj aż por trochę wystygnie i dodaj orzechy delikatnie uprażone na suchej patelni (kilka minut na małym ogniu) oraz ser pokrojony w kostkę. Na podpieczony spód wyłóż pora z orzechami i serem. Wszystko polej bazą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz aż baza się zetnie i nie będzie surowa. Powinna jednak pozostać miękka i sprężysta.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

    1. Aniu, bardzo sobie cenię Twoje zdanie, więc właśnie unoszę się z radości gdzieś pod sufitem 😉 Poważnie zjadłabyś całą? Ja jeszcze nie próbowałam, ale ten ser pleśniowy i orzechy są dosyć sycące…

  1. Pingback: 2 smaki » El Coto
    1. May, nie rozumiem co dokładnie masz na myśli. W opisie wykonania oraz na zdjęciach por jest karmelizowany 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.