Warsztaty sensoryczne w firmie Agros Nova

Niedawno zostałam zaproszona przez firmę Agros Nova na warsztaty sensoryczne dla blogerek. Bardzo interesujące doświadczenie. Polecam każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. Ale od początku…

Na spotkanie przybyło 8 blogerek: Aga-aa, Ana, Dorota, Joanna, Lo, Marta, Hania-Kasia i ja.

Agros Nova, wyniki badań etnograficznych

W pierwszej części spotkania miałyśmy okazję posłuchać o tym jak powstaje nowy produkt w firmie Agros Nova. Zaciekawiły mnie badania etnograficzne, prowadzone w domach konsumentów. W ten sposób można odkryć dlaczego niektóre produkty są używane chętniej. Zapamiętałam wyniki badań przeprowadzonych wśród polskich konsumentek. Pewnie nikogo z Was nie zdziwi, że Polkom brakuje czasu na ugotowanie porządnego obiadu i chętnie szukają rozwiązań wymagających małego nakładu czasu. Paradoksalnie jednak równie ważne jest dla Polek to, aby jedzenie było zdrowe. Rzeczywiście tak właśnie jest u mnie i moich koleżanek i nie jest łatwo te dwie rzeczy pogodzić. Choć oczywiście jest to możliwe.

Po zapoznaniu się z procesem tworzenia nowego produktu, rozpoczęłyśmy warsztaty sensoryczne, na których uczyłyśmy się rozpoznawać zapachy i smaki.

Warsztaty sensoryczne w AgrosNova, rozpoznajemy zapachy

Nie sądziłam, że tego typu zajęcia dadzą tak zaskakujące efekty, a jednocześnie będą tak wyczerpujące. Do tej pory wydawało mi się, że wąchanie i smakowanie to musi być przyjemna praca. Okazuje się, że bywa trudno, ale na prawdę warto.

Warsztaty sensoryczne w AgrosNova, rozpoznajemy zapachy

Jeśli chodzi o zapachy, to zaskoczył mnie (i inne dziewczyny) zapach ciemnej czekolady. Kojarzył nam się z… serem pleśniowym i drożdżami. Żółte owoce przywodziły na myśl gumę kulkę, karmel watę cukrową, a maślany zapach był okropny i mi skojarzył się ze zmywaczem do paznokci. Przy tym wszystkim zaskoczył mnie zapach truskawki cukierkowej, który pachniał jak… truskawka cukierkowa 😉

Następnie zapoznałyśmy się z pięcioma podstawowymi smakami: słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i umami. Jestem z siebie bardzo dumna, bo za pierwszym razem rozpoznałam je prawidłowo. Po kilku ćwiczeniach wszystkie blogerki potrafiły rozpoznawać podstawowe smaki, a dla odmiany u mnie pojawiło się zmęczenie i doświadczyłam ciekawego zjawiska: smak słodki odczuwałam jako gorzki.

Warsztaty sensoryczne w AgrosNova, rozpoznajemy smaki

Tego dnia wypiłyśmy ogromne ilości płynów 🙂 O różnych smakach. Miałam przesyt, ale warto było uczestniczyć w takim szkoleniu i przekonać się na własnym języku, że na przykład słodki smak daje inne odczucia gdy wypijemy go po gorzkim, a inne gdy pijemy go po bardzo słodkim. Taka wiedza może się bardzo przydać przy komponowaniu całego posiłku.

Ostatnim punktem spotkania była degustacja nowych produktów marki Łowicz, Dziś na obiad… w dwóch wersjach: soczysty schab w sosie piwnym  oraz zapiekanka makaronowa o smaku pomidorowo-ziołowym z szynką.

AgrosNova degustacja nowych sosów Łowicz Dziś na obiad...

Osobom prowadzącym spotkanie bardzo dziękuję za sympatyczną atmosferę i profesjonalne podejście do warsztatów dla blogerek.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

10 komentarzy

  1. Fajnie było, ale to prawda opiłyśmy się niesamowicie. Mi osobiście mylił się smak umami i gorzki. Fajnie Cię było ponownie spotkać. Do poniedziałku.

    1. Lo, też bardzo się cieszę z naszego spotkania i z radością czekam na poniedziałkowe 🙂

  2. zawsze wiedzialam, ze z ciemna czekolada jest cos nie tak 😉 brawo za rozpoznanie smakow! mnie do dzisiaj zastanawia jak wlasciwie smakuje to umami..

    1. Tanroth, a ja kocham ciemną czekoladę i baaaardzo się zdziwiłam. Umami ma taki białkowo-mięsny posmak. I ma coś wspólnego z przyprawą do zup… Nic więcej nie potrafię powiedzieć, ale moja zdolność do opisywania smaków cały czas się rozwija, więc może zapytaj mnie za kilka miesięcy 😉

    1. Wybredny, o rany, zaczęło się 😉 Nie mam pojęcia, ale teraz będę o tym myśleć po nocach 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.